18.2 C
Knokke-Heist

Dubbel Gevoel: Afscheid Sterrenchef Overschaduwd door Michelin-verlies bij Pure C

In een onverwachte wending, wordt het afscheidsfeest van topchef Syrco Bakker bij restaurant Pure C in Cadzand-Bad deze week minder uitbundig gevierd dan aanvankelijk gepland. Het verlies van beide Michelinsterren werpt een schaduw over het vertrek van Bakker. “We hadden het ons anders voorgesteld,” aldus een woordvoerder van de Sergio Herman Group.

Na een dienstverband van meer dan twaalf jaar bij Pure C en daarvoor drie jaar bij Oud Sluis, neemt Syrco Bakker in stilte afscheid. De beslissing om het afscheid ingetogen te houden komt voort uit het onverwachte bericht van het verlies van de sterren. Hoewel de medewerkers niet bij de pakken neerzitten, erkent de woordvoerder dat de beslissing van Michelin om de twee sterren af te nemen hard is aangekomen bij het personeel. De publiciteit rondom deze gebeurtenis heeft een grote impact gehad. Het afscheid vindt nu intern plaats, met genodigden en de gasten van het speciale ‘4 hands menu’ dat deze week op het programma staat.

De oorzaak van het verlies van de sterren is te vinden in een nieuwe internationale procedure van Michelin. Restaurants met een nieuwe chef, zoals Pure C, behouden niet langer automatisch hun eerder toegekende sterren. De opvolger van Bakker, Jeffrey Laarberg, zal zich eerst moeten bewijzen. Volgens de woordvoerder was Pure C hierover niet vooraf geïnformeerd, wat tot extra teleurstelling leidde.

In een verklaring op hun website benadrukt het bedrijf dat Pure C het eerste restaurant in Nederland is dat door Michelin’s nieuwe procedure wordt uitgeschreven. De kwaliteit van het restaurant staat los van deze procedure. Hoewel de nieuwe internationale strategie van Michelin dubbel aanvoelt, biedt het ook nieuwe kansen.

Met Jeffrey Laarberg als nieuwe chef-kok en het ervaren team bestaande uit maître Gilo De Cooman en sommelier Tim Theuns, heeft Sergio Herman alle vertrouwen in de toekomst van Pure C. Deze week staat in het teken van het speciale ‘4 hands menu’, waarbij Syrco Bakker zijn Pure C-klassiekers bereidt en Sergio samen met Jeffrey de nieuwe toekomstvisie van het restaurant presenteert aan een select aantal vaste gasten. Zaterdag vindt het afscheid voor vrienden en familie plaats, maar de pers is hierbij niet welkom.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen