Home Cultuur Dubbel zoveel leerlingen willen visser worden

Dubbel zoveel leerlingen willen visser worden

Tot eind jaren negentig hadden we in Knokke-Heist nog een eigen visserijschool. Door politiek gelobby door de keizer van Oostende verdween in onze gemeente de visserijschool in ’t Kasteeltje. Ondanks het feit dat de zwaartekracht van de visserij (nog steeds) aan de Oostkust lag, wilde men kost wat kost de school in Oostende behouden. 2020 is nu het eerste jaar dat er echt een doorbraak komt in het aantal leerlingen.

Het Maritiem Instituut Mercator telt dit jaar twee keer zoveel leerlingen in de afdeling visserij dan vorig schooljaar. Dit is alvast ook goed nieuws voor de sector zelf?

Volgens Het Nieuwsblad zijn er nu 34. Twintig jaar geleden waren er dat nog maar twee. Volgens de schooldirectie kan dat een gevolg zijn van het coronavirus en kiezen jongeren voor een job met een toekomst, zeker er nu veel jobs verloren gaan. Anderzijds speelt ook de vernieuwing van onze visserijvloot mee.

In de school volgen honderd leerlingen middelbaar onder meer in de richtingen matroos, dek en motoren of maritieme wetenschappen. Er is ook deeltijds onderwijs waarbij leerlingen afgewisseld enkele weken op zee zitten en op de schoolbanken. De school wil volgend jaar starten met een derde graad, hopelijk lukt het deze keer wel.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers