Op Wereldmilieudag maakt ons land een grote sprong voorwaarts in de strijd tegen marien zwerfvuil. Een team duikers heeft 8 ton afval verwijderd uit het gezonken vrachtschip SS Kilmore, een taak die volgt op de recente schoonmaak van het scheepswrak West-Hinder. Met deze prestatie proberen de Belgische minister van Noordzee, Vincent Van Quickenborne, en de dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid, vissers en burgers te stimuleren om meer zorg te dragen voor de zee.
De SS Kilmore, een Brits vrachtschip dat in 1906 zonk na een aanvaring, is één van de vele scheepswrakken op de bodem van de Noordzee die worden erkend als onderwater cultureel erfgoed. Deze wrakken bieden, naast hun historische en culturele waarde, een onmisbare ecologische rol door te fungeren als kunstmatige riffen voor talrijke zeedieren.
Maar hun driedimensionale structuur trekt ook marien zwerfvuil aan. Via diverse kanalen komt een enorme hoeveelheid plastic afval in zee terecht, variërend van toerisme en aquacultuur tot visserij. Niet alleen vormen de zogenaamde ‘spooknetten’, achtergelaten door vissers, een groot gevaar voor het zeeleven, maar ook worden microplastics, kleine stukjes plastic van minder dan 5 millimeter, opgenomen door zeedieren en uiteindelijk ook door ons via de voedselketen.
De opruiming van de SS Kilmore overtrof de verwachtingen. Gedurende 25 duikdagen werd een totaal van 4,5 ton visnetten en ander plastic afval, 3 ton vislood en 0,5 ton ijzer en kettingen uit het wrak verwijderd. Een hoeveelheid die aanzienlijk hoger is dan die van de schoonmaak van de West-Hinder in 2019.
Dit opruiminitiatief maakt deel uit van het Federaal Actieplan Marien Zwerfvuil, dat als doel heeft zwerfvuil op zee te voorkomen en reeds aanwezig zwerfvuil te verwijderen. Met de resultaten van dit project willen Van Quickenborne en de dienst Marien Milieu burgers bewust maken van het belang van het vermijden van zwerfafval en het beschermen van onze zeeën.
Als u ook uw steentje wilt bijdragen aan de bescherming van de Noordzee, bezoek dan de website www.dezeebegintbijjezelf.be voor praktische tips om afval te verminderen.