18.9 C
Knokke-Heist

Duurzame initiatieven in de haven bekroond jij met de Sustainable Port Award

Duurzame initiatieven in de haven van Antwerpen en Zeebrugge worden beloond met de Sustainable Port Award, die om de twee jaar wordt uitgereikt door Port of Antwerp-Bruges, Maatschappij Linkerscheldeoever, Alfaport Voka en Apzi-Voka. De genomineerden van 2023 zijn bekendgemaakt tijdens een persvoorstelling in het Havenhuis in Antwerpen. De vier finalisten zijn Victrol, TotalEnergies, ICO en Boluda Towage.

Victrol maakt kans met het CCUS Shipping-project, waarbij CO2 wordt afgevangen, opgeslagen en hergebruikt, wat wereldwijd erkend wordt als een deel van de klimaatoplossing. TotalEnergies heeft een langetermijnovereenkomst gesloten voor de toegang tot duurzaam proceswater voor zijn Antwerpse vestigingen, waarbij het bedrijf tegen 2026 90% minder leidingwater verbruikt voor de koeling van zijn industriële processen. ICO realiseerde samen met Engie en Port of Antwerp-Bruges het grootste onshorewindpark op één industriële site in Vlaanderen. Boluda Towage vergroende als Europese pionier al zijn sleepboten naar de hoogste emissienormen IMO Tier III en rustte samen met OnBoard zijn vloot uit met een slimme meetmodule die het brandstofverbruik verlaagt.

Nieuw sinds deze editie is de jongerenjury, onder voorzitterschap van Tom Simmillon, die bestaat uit bachelor- en masterstudenten van verschillende hogescholen en universiteiten. Zij geven hun voorkeur weg na de online voting en hun stem telt mee in de eindjury, die onder leiding van klimaatexpert en professor Jos Delbeke de uiteindelijke winnaar bepaalt.

De winnaar van de Sustainable Port Award wordt bekendgemaakt op 5 mei 2023. De uitreiking zet enkele bijzonder knappe en waardevolle duurzame initiatieven in de kijker en benadrukt de rol van bedrijven en economische actoren in de klimaattransitie. Stemmen kan tot 21 maart via www.oursustainableport.com.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen