14.2 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Een expo waar we actief kijken naar erfgoed

Het Erfgoedlab kijkt actief naar erfgoed en nodigt jou uit om bijzondere stukken uit de collecties van Damme en Brugge met alle zintuigen te ontdekken. Met doorlopend workshops voor kinderen. Guest artist Clara Spilliaert.

  • do 7 juli 2022van 10 tot 17 uur
  • vr 8 juli 2022van 10 tot 17 uur
  • za 9 juli 2022van 10 tot 17 uur
  • zo 10 juli 2022van 10 tot 17 uur

NEST Stadslab Damme – Kerkstraat 33, 8340 Damme

Het Erfgoedlab is het gezamenlijke cultuurproject van de steden Damme en Brugge. Het lab verkent de mogelijkheden van een publieksgerichte inzet van de verscheidene erfgoedcollecties van beide steden in NEST Stadslab Damme. Het Erfgoedlab brengt 3 expo’s, telkens in de zomer van 2021, 2022 en 2023. In 2021 opende NEST met de expo Be our guest rond het thema gastvrijheid en troost en vanaf 26 mei loopt de expo Kijk! tot en met 28 augustus. Het project ontvangt hiervoor de financiële steun van Vlaanderen vanuit het bovenlokale cultuurdecreet.

Wie is het Erfgoedlab?

Het Erfgoedlab bestaat uit een nieuw platform, de Bondgenoten, opgericht met vertegenwoordigers uit de culturele diensten van beide steden en met diverse expertises (collectiebeheer, publiekswerking, productie, toerisme …). Voor Stad Brugge vinden we onder de Bondgenoten de vertegenwoordigers van Musea Brugge, de Openbare Bibliotheek, het Stadsarchief, de Erfgoedcel en Raakvlak. Voor Stad Damme zijn er meerdere vertegenwoordigers vanuit de dienst Beleven (erfgoed – cultuur – toerisme).

Waarom is het Erfgoedlab opgericht?

Het Sint-Janshospitaal te Damme was meer dan 750 jaar lang een onthaalplek voor zieken, ouderen, reizigers en passanten. Nu zusters en OCMW de site in 2014 verlaten hebben, werkt Stad Damme aan een cultureel-toeristische invulling met regionale uitstraling voor het gebouw en zijn rijke erfgoedcollectie. Het beschermde monument heeft nood aan een grondige restauratie, maar in afwachting van de reconversie van de volledige site tekenen het Erfgoedlab en zijn bezoekers mee de toekomst uit van deze verborgen erfgoedparel.

Erfgoed als beleving

H0et Erfgoedlab brengt onder begeleiding van coördinator Mariebelle Deceuninck en curator Han Decorte een uniek belevingsparcours doorheen de indrukwekkende gebouwen en tuinen van de voormalige rusthuissite. De expo Kijk! doet je actief kijken naar een bijzondere selectie uit de rijke erfgoedcollectie van het Sint-Janshospitaal en de andere erfgoedcollecties uit Brugge, maar heden en verleden komen ook samen in het werk van guest artist Clara Spilliaert. Het Erfgoedlab laat je erfgoed beleven zoals nooit te voren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen