16.9 C
Knokke-Heist

Eén jaar Port of Antwerp-Bruges: Innovatie en groene ambities maken het verschil in het maritieme landschap + Havendag

Ter ere van het éénjarig bestaan van de gefuseerde haven Port of Antwerp-Bruges, vieren we de successen en toekomstige uitdagingen van deze geavanceerde, groene wereldhaven.

Eén jaar geleden, op 22 april, ontstond Port of Antwerp-Bruges door de fusie van de havens van Antwerpen en Zeebrugge. Deze samensmelting heeft het West-Europese maritieme landschap drastisch veranderd. De eengemaakte haven heeft als doel om een wereldhaven te worden die economie, mens en klimaat met elkaar verzoent. Ondanks de huidige moeilijke geopolitieke context, bevestigen nieuwe investeringen en projecten de aantrekkingskracht van de haven.

De fusie zorgde voor een aanzienlijke versnelling in de innovatie- en energieambities van beide havenbedrijven. Port of Antwerp-Bruges speelt nu een belangrijke rol in de import, lokale productie, verwerking en doorzet van groene waterstof en waterstofdragers zoals ammoniak en methanol naar het achterland.

In het afgelopen jaar groeide Port of Antwerp-Bruges uit tot een cruciale schakel in de internationale logistieke keten. Vandaag de dag komt bijvoorbeeld 15% van de totale aanvoer van LNG en aardgas naar Europa binnen via havenplatform Zeebrugge, een stijging ten opzichte van 8% een jaar eerder. Dit maakt Port of Antwerp-Bruges een van de belangrijkste toegangswegen voor gas naar het Europese achterland.

De havens hebben elkaar aanvullende capaciteiten. Zo verlichtte de verschuiving van containervolumes van Antwerpen naar Zeebrugge de druk op de containercapaciteit van Antwerpen. Daarnaast werken de havens samen aan het oplossen van gedeelde uitdagingen, zoals de krapte op de arbeidsmarkt door het lanceren van de jobsite www.havenjobs.com.

Na één jaar bevindt Port of Antwerp-Bruges zich nog midden in een transitie en evalueert het haar processen en systemen voortdurend. De fusie is een langetermijnproject met uitdagingen op technisch, operationeel en menselijk vlak. Toch kijkt de haven met trots terug en vooruit, dankzij de inzet van alle medewerkers op zowel het Antwerpse als Zeebrugse havenplatform.

Op 7 mei kunnen bezoekers kennismaken met de bruisende haven van Zeebrugge tijdens een speciaal evenement. Er zullen interactieve activiteiten, bedrijfsbezoeken en presentaties zijn die een blik werpen op de toekomst van de haven.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen