4.1 C
Knokke-Heist
maandag, januari 17, 2022
your alt tag'

Een Jihad van Liefde in het Cultuurcentrum Scharpoord

Op woensdag 12 januari 2022 om 20 uur brengen Saloua Hassani en Rashif El Kaoui de theatervoorstelling Een Jihad van Liefde in de schouwburg van het CC Scharpoord. Rashif en Saloua creëerden met Hans Van Cauwenberghe dit theaterstuk op basis van het boek ‘Een Jihad van Liefde’ van Mohamed El Bachiri (opgetekend door David Van Reybrouck). 

Aanslagen in Zaventem en Maalbeek 

Mohamed El Bachiri verloor zijn vrouw bij de aanslagen in Zaventem en Maalbeek van 22 maart 2016. Zij kwam om in de aanslag in de Brusselse metro. Mohamed El Bachiri zelf werkt dan als chauffeur in de Brusselse metro. Hij praat in het boek over zijn jeugd in Molenbeek, de liefde voor zijn vrouw en zijn leven na de aanslagen. Als eerbetoon aan zijn vrouw buigt hij het leed dat hem is aangedaan op moedige en veerkrachtige wijze om in een boodschap van liefde en medemenselijkheid. De getuigenis van Mohamed El Bachiri raakte heel veel mensen en kreeg aandacht in De Afspraak en in De Wereld Draait Door met meer dan 200.000 views op YouTube. De lezers van ‘Een Jihad van Liefde’ raakten nog meer ontroerd. 

Ontroerende boodschap van liefde en verzoening 

De theaterbewerking zal dat niet minder doen. We zien Mohamed twijfelen, wroeten, bidden, zoeken. Vanuit zijn keuken kijkt hij terug, op de gebeurtenissen en op zijn leven dat hij weer op het goede spoor probeert te krijgen. Ondertussen gaat hij ook in dialoog over zijn identiteit. Hoopvol spreekt hij zijn ontwapenende en ontroerende boodschap van liefde en verzoening uit. Maar met wie praat hij hier de hele voorstelling over? 

‘Een Jihad van Liefde’ (een uitgave van De Bezige Bij) verkocht ondertussen al meer dan 100.000 exemplaren en werd vertaald en uitgegeven in het Duits, Engels en Frans. 

Een heel integere vertaling van El Bachiri’s boekje, die de lijdende mens toont achter de oproep tot menselijkheid. Wat het stuk toevoegt, is het slepende rouwproces achter de façade. ‘Een Jihad van Liefde’ illustreert hoe de boodschap die hem overal staande ovaties opleverde, hem binnenshuis staande hield. (Gilles Michiels – Etcetera) 

Sober, maar mooi en doeltreffend. Het stuk gaat verder waar het boek eindigt. De dialogen tussen de levende Mohamed El Bachiri en de overleden Loubna Lafquiri wérken… Het is in die waardevolle ontroerende toevoeging dat deze theaterversie het verschil maakt. (Filip Tielens – De Standaard ***) 

De voorstelling voegt iets aan het boek toe, omdat het geen betoog is, maar een kwetsbaar portret van twee mensen die elkaar heel graag zien. Een kleinood om te koesteren. (Magali Degrande – Het Nieuwsblad ****) 

Tekstbewerking: Rashif El Kaoui, Amara Reta 
Spel: Rashif El Kaoui en Saloua Hassani 
Regie en tekstbewerking: Hans Van Cauwenberghe 
Decor: Saskia Louwaard en Marrigje Poelstra 
Kostuum: Maartje van Bourgognie 

Een productie van Rataplan in coproductie met Vlaams-Marokkaans Culturenhuis Darna en De Roma Met de steun van district Borgerhout en de Vlaamse Gemeenschap 

www.rataplanvzw.be 

Prijs 

€ 15 

€ 12 KH Uitpas, – 26 jarigen, groepen +10 pers 
 

Bestel jouw ticket 

Ook dit moet je even lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Hier praat men over