13 C
Knokke-Heist
zaterdag, september 18, 2021
spot_img

Een sigaretje opsteken in het bosje van Heist, Park 58 of het Zwin allicht binnenkort verboden

Een sigaretje opsteken in het bosje van Heist, Park 58 of het Zwin: in Vlaanderen is binnenkort permanent verboden. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vangt daarmee naar eigen zeggen twee vliegen in een klap.

Een rook- en vuurverbod in natuurgebieden kent u natuurlijk al van hele droge zomerperiodes. Begin juni werden nog kleurcodes vastgelegd waarmee de provincie het risico op brandgevaar kan aanduiden in natuurgebieden en er dus ook vuur kan verbieden.

Maar Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zet nu nog een stap verder: in Vlaamse bossen wordt vuur – en dus ook roken – binnenkort helemaal verboden. Alleen op enkele afgebakende plaatsen kan je dan nog een vuurtje stoken.

Volgens Demir zijn natuurbranden in onze regio namelijk niet meer uitzonderlijk. “We hebben de afgelopen jaren al een aantal voorbeelden gehad, zoals die in De Liereman of die op het militaire oefenterrein in Brecht, waar in een mum van tijd honderden hectaren natuur vernietigd zijn.” 

Het veranderende klimaat gaat daar niet bij helpen, zegt ze. “We gaan langere periodes van droogte hebben. Daarom bereiden we ons voor met dat algemene rook- en vuurverbod. Dat is bovendien ook makkelijker te handhaven.”

Bovendien slaat ze zo twee vliegen in een klap. “Uit cijfers van OVAM blijkt bovendien dat de helft van de stukken zwerfvuil (het gaat om de helft van de afzonderlijke stukken, niet om het gewicht, red.) die worden aangetroffen sigarettenpeuken zijn. Ook dat kan gevaarlijk zijn.”

Het verbod zal in de loop het najaar worden ingevoerd. Het decreet ligt nu nog voor advies bij de Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen en bij de Raad van State.

Lees ook deze artikels

- Advertisement -

Kneistikrant gebruikt cookies. Als je verder kijkt aanvaard je dus ook onze cookies!