vrijdag, augustus 19, 2022
20.5 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Een week zonder afval

Van maandag 30 mei t/m zondag 5 juni 2022 gaan ze in onze buurgemeente Sluis met z’n allen de uitdaging aan om zo min mogelijk afval weg te gooien. Wil jij ook (weer) meedoen? Houd dan deze pagina in de gaten voor de #weekzonderafval.

De term circulair hoor je steeds vaker. Bijvoorbeeld als het gaat over de circulaire economie, circulair bouwen of kringlooplandbouw. Maar wat wordt er nu eigenlijk bedoeld met circulair en waarom is het zo belangrijk? Milieu Centraal vertelt je hoe het in elkaar zit en wat je zelf kunt doen om te leven met zo min mogelijk afval.

Het woord ‘circulair’ zegt eigenlijk al waar het om draait: een cirkel die nooit stopt. Die cirkel of kringloop gaat meestal over het gebruik en hergebruik van grondstoffen. Het idee erachter is dat oud altijd weer nieuw wordt. Een situatie waarin we zo efficiënt omgaan met grondstoffen dat er zo min mogelijk afval ontstaat dat gestort of verbrand moet worden.

Op dit moment is onze economie grotendeels een lineaire economie waarin we onnodig veel nieuwe spullen maken en kopen. In deze economie heb je steeds opnieuw grondstoffen nodig en is er veel afval. Een volledig circulaire economie of wereld zonder afval is nu nog een ideaal voor de toekomst. Dat komt omdat er nog veel moet gebeuren om alle materialen en grondstoffen herbruikbaar te maken. Kijk wat je kunt doen om zo min mogelijk afval te veroorzaken met je spullen, je kleding of als je gaat verbouwen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen