Home Weekend Eeuwelinge Marie-Louise Monbaliu viert 100ste verjaardag

Eeuwelinge Marie-Louise Monbaliu viert 100ste verjaardag

610

In het woonzorgcentrum De Polderparel in Westkapelle vierde Ludovica (Marie-Louise) Monbaliu afgelopen week haar honderdste verjaardag. De schepenen Kris Demeyere en Nick Wenmaekers en voorzitter van Welzijnsvereniging Het Dak Kathleen van der Hooft verrasten haar met een mooie orchidee en een fotokader van ons Koningspaar. Provincieraadslid Hilde Decleer kwam langs om de eeuwelinge te feliciteren met een tinnen schaal.

Marie-Louise werd geboren op 1 maart 1923 op een boerderij in Heist. Ze was de oudste van acht kinderen van Louis Monbaliu en Marie Lottefier. Tijdens haar jeugd hielp ze op de boerderij en ging ze naar de zustersschool in Heist, waar alles nog in het Frans werd onderwezen. Samen met haar zus verzorgde ze de melkronde, die destijds nog met paard en kar werd gedaan.

Na de oorlog trouwde ze met Albert Dhondt van Westkapelle en kregen ze één zoon, Ivan. Marie-Louise combineerde de administratie van de aannemerszaak in wegenwerken met het huishouden. Ze was ook graag bezig met mode en maakte zelf kleding. Albert overleed na een ziekenhuisopname op 96-jarige leeftijd in het WZC O.L.V. van Troost in Westkapelle.

Ondanks haar hoge leeftijd geniet Marie-Louise van de goede zorgen in het woonzorgcentrum De Polderparel in Westkapelle. Ze krijgt dagelijks bezoek van haar schoondochter Claudine en bakt nog steeds regelmatig een crème-au-beurre taart of bladerdeegtaart met slagroom, waar haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen dol op zijn.

Marie-Louise heeft een indrukwekkend leven achter de rug en vierde onlangs haar 100ste verjaardag. Wat is haar geheim om zo’n hoge leeftijd te bereiken?