17.6 C
Knokke-Heist

Elektrische Revolutie: Knokke-Heist Richt zich op 495 Laadpunten tegen 2030

In het kader van het Klimaatpact 2030 heeft het bestuur van Knokke-Heist een ambitieus doel gesteld: tegen 2030 zal de stad zo’n 495 laadpunten voor elektrische voertuigen huisvesten. Dit streven staat gelijk aan ongeveer 1,5 laadpunt per 100 inwoners en vertegenwoordigt een toename van 375 laadpunten ten opzichte van de huidige situatie.

Op dit moment telt Knokke-Heist slechts 60 publieke en semi-publieke laadpalen, elk met twee laadpunten. De bestaande infrastructuur is verdeeld over drie leveranciers – Blue Corner, Cenergy, en Allego – waarvan de contracten op hun einde lopen. Nu deze contracten aflopen, ziet het gemeentebestuur een uitgelezen kans om een uniforme oplossing te implementeren, uitgerust met de nieuwste technologieën.

Het stadsbestuur heeft ook plannen om de laadpalen strategisch te plaatsen volgens de principes van “paal volgt paal” en “paal volgt wagen”. Dit betekent dat er extra laadpunten worden geplaatst op locaties met een hoge vraag en waar het installeren van privé laadpunten onpraktisch is. Dit omvat ook de integratie van nieuwe laadpalen in toekomstige wegenisprojecten en bij herinrichting van openbare ruimtes.

Vanaf juni 2023 gaat Knokke-Heist een stap verder met het installeren van extra laadpalen. Het bestuur rekent ook op andere partijen voor de installatie van snelladers en semi-publieke laadpalen bij winkels zoals Colruyt en Carrefour.

Het elektrisch laden wordt verder geregeld door de gemeente en OPC, waarbij er verschillende regels gelden voor verschillende zones. Meer details over deze regelgeving zijn te vinden op de website van OPC.

Fastned, het toonaangevende Europese laadnetwerk, is ook van plan om in 2024 een snellaadstation te openen in ‘t Walletje 4. Dit station zal zorgen voor snellere laadtijden en een scala aan faciliteiten, waaronder toiletfaciliteiten, een afvalcontainer en een koffiehoek.

Het gemeentebestuur is ervan overtuigd dat deze initiatieven Knokke-Heist zullen voorbereiden op de toekomstige mobiliteit, die zonder twijfel elektrisch zal zijn.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen