maandag, augustus 15, 2022
26.9 C
Knokke-Heist

Elektronisch betalen goed ingeburgerd bij ondernemers in onze regio

Vanaf 1 juli is elke handelaar verplicht om minstens één vorm van elektronisch betalen te aanvaarden. Uit een recente bevraging van UNIZO blijkt dat slechts een zeer kleine minderheid van de bedrijven momenteel nog geen elektronisch alternatief aanbiedt. “De meeste ondernemers zijn intussen in orde en bieden de mogelijkheid om digitaal te betalen. Naast de gekende betaalterminals zijn er intussen ook andere spelers op de markt gekomen. Toch blijft de hoge kostprijs nog steeds de meest gehoorde klacht bij de bedrijven”, zegt Vincent Kint, gedelegeerd bestuurder van UNIZO West-Vlaanderen.

Het goede nieuws is dat het gros van de ondernemers in regel is met de nieuwe wetgeving. Uit een bevraging van UNIZO blijkt dat in de zelfstandige kleinhandel al 99% een of andere vorm van elektronisch betalen aanvaardt. In de dienstensector gaat dat over 96%. “UNIZO kan zich zeker vinden in deze verplichting”, zegt Vincent Kint. “De enige voorwaarde is wel dat ondernemers zelf kunnen kiezen welke vorm van elektronisch betalen ze aanbieden.”

“Ondernemers zijn niet verplicht om alle soorten van elektronische betalingen te aanvaarden of een betaalterminal aan te schaffen”, zegt Vincent Kint. “De verplichting betekent wél dat een handelaar minstens één ander betaalmiddel moet voorzien dan cashbetalingen. Voor het gebruik van een terminal liggen de kosten nog steeds een stuk hoger dan voor bijvoorbeeld Payconiq.”

Kosten van elektronisch betalen

Er hangen kosten vast aan elektronisch betalen, maar cash geld binnenbrengen bij de bank kost ook geld. “Het aanbieden van elektronisch betalen is aan te raden. Het wordt steeds moeilijker om aan cash geld te geraken en voor de handelaar brengt het omgaan met cash ook kosten mee. Al voor de coronacrisis gaf 11% van de consumenten aan een winkel te verlaten als er niet elektronisch betaald kon worden.”

Jan Verlaeckt van Jans Hair Design was er al vroeg bij om Payconiq aan te bieden. “Vroeger hadden wij Bancontact. Toen onze terminal stuk was, twijfelde ik om een nieuwe aan te schaffen. De kost van Bancontact ligt vrij hoog. Vrijwel op hetzelfde moment kwam Payconiq op de markt. We hebben toen besloten om Bancontact stop te zetten en Payconiq aan te bieden. Dat wordt nu heel veel gebruikt en kwam in een stroomversnelling door corona”, zegt Jan. “Soms voel ik me ook wel de Payconiq academy. Oudere mensen weten niet precies hoe het werkt en dan moet ik hen – weliswaar met plezier – helpen. Maar ook de vele updates zorgen er soms voor dat Payconiq niet altijd even vlot werkt bij de consument. Maar op zich is het wel een goed middel om naast cash te betalen aan te bieden.”

Nood aan meer aanbieders

UNIZO hoopt dat het aantal aanbieders en mogelijkheden om digitaal te betalen verder vergoot. Het merendeel van alle betalingen gebeurt nog steeds met de bankkaart, wat het meest vertrouwde middel is. Maar er zijn systemen zoals Payconiq by Bancontact die op een andere techniek werken en daardoor veel goedkoper zijn. Het komt er volgens UNIZO dus op aan die concurrentie te verhogen om meer van dat soort systemen in de markt te krijgen.

“De kostprijs voor handelaars kan gedrukt worden omdat er meer keuze is tussen de verschillende betaalsystemen. Want hoewel we er de voorbije jaren in geslaagd zijn de kosten te verminderen en tariefformules op de markt te laten brengen die meer rekening houden met de situatie van de handelaars, blijft de kostprijs nog steeds de meest gehoorde klacht over elektronische betalingen”, stelt Vincent Kint vast.

Hoeveel kosten die verschillende betaalmiddelen?

De exacte kosten van elektronisch betalen is moeilijk te zeggen omdat er zoveel methoden zijn en elke methode kent meestal verschillende tariefformules. We nemen even een voorbeeld van 20 euro. De kostprijs die de ondernemer voor die transactie betaalt zal dan ongeveer de volgende zijn:

Bacontactbetaling: ongeveer 12 eurocent (hoe meer maandelijkse transacties, hoe lager de prijs)

Payconiq: 6 eurocent

Kredietkaart: ongeveer 20 eurocent (Mastercard, Visa)

Maaltijdcheque: ongeveer 20 eurocent

Ecocheque: ongeveer 40 eurocent

Cash: ongeveer 30 eurocent (cash is niet gratis! Los van de manipulatiekost en het veiligheidsrisico is ook aan het storten van geld bij de bank een kostprijs verbonden).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen