zaterdag, juli 2, 2022
12.7 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Er komt geen rechtszaak tegen Thierry V.

Hoe het leven van onze stadsgenoot Gilbert Vlietinck er in de toekomst zal uitzien baart de familie grote zorgen. Wat vandaag al vast staat is dat hij nooit meer de oude zal zijn. Het zal een lange herstelperiode worden. Maar allicht nooit een volledig herstel klinkt het bij de familie van Gilbert.

Ze kregen vandaag ook te horen dat er allicht geen rechtszaak komt tegen Thierry V.. Een mogelijke internering van de veertiger die Gilbert bewerkte met een hamer is het resultaat van het psychiatrisch rapport. “Om dan binnen twee jaar weer in Knokke-Heist ronde te lopen”, klonk het bij de familie deze namiddag. Een meisje van 12 die alles zag gebeuren schiet nog regelmatig ’s nachts wakker met een nachtmerrie waarin ze nog steeds de verschrikkelijke beelden voor haar ogen ziet.

Het psychiatrisch verslag zou Thierry V. ontoerekeningsvatbaar verklaren. Uit het rapport zou blijken dat hij dat ook al was van voor de feiten terwijl hij in 2019 toch als genezen was verklaard na al 10 jaar geïnterneerd te zijn geweest.

Ontoerekeningsvatbaarheid is de situatie waarbij iemand die een strafbaar feit heeft gepleegd niet strafbaar is als hem dit niet kan worden aangerekend vanwege een gebrekkige ontwikkeling of stoornis.

Kim De Gelder, Geneviève Lhermitte, Hans Van Themsche, Marc Dutroux… in al deze spraakmakende zaken kwam de vraag naar voren of de dader ontoerekeningsvatbaar was. Wanneer een dader lijdt aan een psychische stoornis, die ervoor heeft gezorgd dat hij zijn gedrag niet meer kon controleren of zijn gedrag heeft beïnvloed, kan hij ontoerekeningsvatbaar worden verklaard. De ontoerekeningsvatbare dader is niet verantwoordelijk voor zijn eigen daden en zal dus niet gestraft kunnen worden. Hij zal dus worden vrijgesproken of worden geïnterneerd wanneer de psychische ziekte nog steeds aanwezig is tijdens het proces. Dit laatste zou het geval zijn bij Thierry V.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen