7.8 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Er ligt nu meer zwerfvuil dan vroeger

De sensibileringsacties rond zwerfvuil en sluikstorten van de voorbije jaren hebben volgens de overheid weinig uitgehaald. Er ligt nu meer zwerfvuil dan vroeger. Daarom zijn er de hele week extra controles.

In 2015 is West-Vlaanderen gestart met een de strijd tegen zwerfvuil. Maar er is geen beterschap. Integendeel. Het zwerfvuil is nog toegenomen, van 3,13 kilo per Vlaming in 2017 naar 3,44 in 2019. Ook sluikstorten is verhoogd van 4,10 naar bijna 4,50 kg per inwoner. En verwacht wordt dat dat in 2020 nog meer zal zijn, door de coronacrisis.

Zwerfvuil is een hardnekkig maatschappelijk probleem. Al jaren zoeken verschillende instanties in Vlaanderen oplossingen voor het zwerfvuil en sluikstort op de wegen. In de aanpak van zwerfvuil werkt het Agentschap Wegen en Verkeer op een driesporenbeleid: sensibiliseren, verbaliseren en opruimen.

Onderzoek van de OVAM wijst uit dat liefst 77% van de Vlamingen – drie op de vier – zegt zich aan zwerfvuil te ergeren. Bovendien wordt zwerfvuil meer en meer als een factor opgegeven die aanleiding geeft tot een onveilig gevoel op straat. 

Ook langs de gemeentelijke wegen en op de parkings vind je zwerfvuil. Het Agentschap Wegen en Verkeer doet regelmatig algemene zwerfvuil-opruimbeurten langs gewest- en autosnelwegen. Fietspaden langs gewestwegen worden 4 tot 6 keer per jaar geborsteld. Maar wat doet u?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Vorig artikel
Volgend artikel

Ook dit moet je even lezen