4.2 C
Knokke-Heist
maandag, januari 17, 2022

Ereschepen Karel De Grauwe overleden

Op donderdag 6 januari 2022 is ereschepen Karel De Grauwe (° 20.06.1931 – Brugge) op 90-jarige leeftijd overleden in het woonzorgcentrum O.L.V.- Van Troost in Westkapelle.   De uitvaartdienst is gepland op woensdag 12 januari 2022 om 11 uur in de aula van het uitvaartcentrum Bleyaert in de Kalvekeetdijk.  Na de plechtigheid wordt in familiale kring de as van de overledene verstrooid op de parkbegraafplaats van Westkapelle. Het gemeentebestuur betuigt aan de familie alvast zijn innige deelneming.  

Van bakker naar uitbater van café-restaurant 

Karel werd geboren in 1931 als zoon van bakker en ereschepen Willy De Grauwe en Maria Savels. Na zijn middelbare studies landbouw ging hij aan de slag in de bakkerij van zijn ouders in de Polderstraat. Hij was gehuwd met wijlen Simone Slabbinck (+29.12. 2016). In 1956 werd dochter Marianne geboren, die later het leven schonk aan twee zoons: Robin en Joran. In 1958, het jaar van de EXPO in Brussel, begonnen Karel en Simone met de uitbating van café-restaurant-pension “Vrolijk België”. 

Succesvolle politieke carrière 

Toen men in 1970 besloot om te fusioneren met Knokke, Ramskapelle en Westkapelle, ging men in Heist op zoek naar stemkanonnen. Karel werd dan ook aangesproken door burgemeester Jean Baptist de Gheldere en door toenmalig schepen Manu Desutter om op de lijst te komen van de CVP. Slechts een achttal weken voor de verkiezing werd de beslissing genomen, zodat er van campagnevoorbereiding niet veel sprake was. Maar Karel was gekend en gemind in Heist en het werd dan ook een succesvolle deelname. Meer nog, hij werd op 19 maart 1971 schepen, en dit voor niet minder dan drie legislaturen tot 1989. 

Zij bevoegdheden waren sport, personeel, gemeenschapsleven, feesten en later ook burgerlijke stand.  Hij ging zo op in zijn job dat hij in de volksmond aangesproken werd als “schepen van leute”. Met feestleider Maurice Dekeyser vormde hij de ideale tandem en kon hij heel wat realiseren. Zijn paradepaardjes waren de Miss België verkiezingen, de zomerse kinderspelen, de bloemenstoet, het majorettenfestival, de wedstrijd voor siertuinen, de folkloremarkt, de wekelijkse aperitiefconcerten, carnaval en in 1975 Spel zonder Grenzen. 

Maar kort na de fusie, toen de verkiezingen voor Heist bijzonder succesvol verlopen waren, moest er ook zeer veel aandacht en energie gestopt worden in het nieuw personeelskader en het statuut, dit in nauwe samenwerking met gemeentesecretaris Huib Gobert en Fernand Lambert, diensthoofd van de personeelsdienst. Als ambtenaar van de burgerlijke stand voltrok hij ook maar liefst een duizendtal huwelijken.  

Naast zijn schepenambt, vervulde hij nog een hele reeks andere politieke mandaten zoals voorzitter sociale dienst gemeentepersoneel, vertegenwoordiger van de gemeente Knokke-Heist in de West-Vlaamse Brandweerschool, kandidaat beheerder intercommunale TEVEWEST, vertegenwoordiger WIVO, lid van de algemene vergadering van de vz Toerisme, kandidaat beheerder ’t Heist Best en vertegenwoordiger intercommunale maatschappij voor elektriciteitsvoorziening. 

Na zijn mandaat als schepen, zetelde Karel de Grauwe nog van 1989 tot 1994 in de gemeenteraad. Hij werd na zijn ontslag als gemeenteraadslid opgevolgd door Peter-Jan Buytaert.  

Sterk verbonden met het Heistse verenigingsleven 

Karel De Grauwe was in 1959 stichtend lid en van 1981 tot 2001 voorzitter van de vereniging Vrijwillige Bloedgevers Heist. Hij was schutter en stadhouder bij de Duinengalm en spelend lid van F.C. Heist. Na de jeugdreeksen engageerde hij zich als hij gedelegeerde bij Groen-Wit. Karel speelde ten slotte ook 17 jaar lang klarinet en saxofoon bij de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Heist.  

Meer anekdotes over Karel De Grauwe, sappig opgetekend door André Desmidt, kun je hier nog eens nalezen. 

Ook dit moet je even lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Hier praat men over