vrijdag, mei 27, 2022
14 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Erfgoeddag in Knokke-Heist

Tijdens Erfgoeddag openen ze de deuren van de visserijschool in ’t Kasteeltje van Heist en keren we 70 jaar terug in de tijd.

In 1921 liet Gustaaf Dejonghe in de Bondgenotenlaan in Heist-aan-zee een herenhuis bouwen in neo-rococostijl. Dejonghe was een aannemer van bouw- en waterwerken en heraanleg van wegen die zijn fortuin had gemaakt bij de heropbouw van de oostkust na de Eerste Wereldoorlog. Omdat de eigenaar de eerste Heistenaar was die zich een dergelijk herenhuis kon veroorloven kreeg het bij de inwoners de naam van ’t kasteeltje (van Heist).

De bouwplannen waren van de hand van architect Robert Neirynck. Het gaaf bewaarde interieur is merkwaardig omwille van de eclectische aanpak, in iedere kamer komt een andere neostijl aan bod. Schrijnwerker Jules Rotsaert verzorgde het vakwerk uit eikenhout en werd voor houtsnijwerk geassisteerd door Brugse specialisten. Het sierlijk plakwerk werd aangepakt door aannemer Ivo Huysseune. Italiaanse vaklui stonden in voor de mozaïekvloer in de hal, die sterk wordt geaccentueerd door de kleine arcadeboogjes naast de statige trap, die centraal gelegen is en zich splitst in twee gedeelten naar de eerste verdieping. In het groot salon werd Slavonisch eikenhout gebruikt.

Gustaaf Dejonghe zelf overleed in 1929 aan de gevolgen van een arbeidsongeval bij werken aan het Sas van Heist.

Walter Dejonghe, de zoon van Gustaaf, was tijdens de Tweede Wereldoorlog burgemeester van Heist. Omdat hij tijdens de oorlog te nauwe banden had met de Duitsers moest hij vluchten naar Spanje.

Het huis kwam onder sekwester van de Belgische Staat en in 1947 deed de weduwe Dejonghe afstand van de eigendom. In het huis werd de Rijksvisserijschool “de Golfbreker” onder beheer van het Ministerie van Verkeerswezen ondergebracht, vanaf 1983 omgedoopt naar “Visserijschool van de Vlaamse Gemeenschap”.

In het gebouw is een herdenkingswand in keramiek opgericht met al de namen van omgekomen vissers die school liepen te Heist.

In 1995 werd het kasteeltje als monument geklasseerd door Knokke-Heistenaar Geert Deman, voorzitter van de inrichtende macht van het visserijonderwijs. Hij liet in samenspraak met wijlen Burgemeester Graaf Leopold Lippens ’t Kasteeltje ook ’s avond verlichten. De school sloot in 2005 en sindsdien is er een centrum voor autisme gevestigd.

Kom langs op zondag 24 april en laat je onderdompelen in de tijd van toen. Acteurs en gidsen nemen je mee door het gebouw en je ervaart zelf hoe het was om hier leerling te zijn.

Wat mag je nog verwachten?

  • Schilderijen van Francois Lagast, Carine Vermeersch en Huibrecht Deman maar ook maquettes tentoongesteld door Heyst Leeft
  • Visbakkers serveren een boterham met een gebakken visje
  • Elk uur: vlaggengroet op het plein voor ’t Kasteeltje (traditie start schooldag)
  • Telkens om kwart over het uur: demoles in een klas (eerste les om 11u15 en laatste les om 16u15)
  • Telkens om kwart voor en om kwart over het uur: gidsbeurt doorheen Heist (duur wandeling ongeveer 1u15 min.)

Kom gewoon langs, inschrijven is niet nodig! De activiteiten zijn gratis.

 ’t Kasteeltje Heist, Kursaalstraat 55, 8300 Knokke-Heist

2 REACTIES

  1. In 2008 is BUSO “de Varens” er gestart met een auti- afdeling. Hier konden jongeren het middelbaar van het buitengewoon onderwijs starten n kleine groepen aangepast aan hun noden. Het was dus een school, geen centrum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen