17.9 C
Knokke-Heist

Expo Samen Buiten in HEY officieel geopend

Op zaterdagmorgen 28 januari 2023 openden burgemeester Piet De Groote en cultuurschepen Astrid Mestdach de nieuwe expositie Samen Buiten in het belevingscentrum HEY in de Pannenstraat in Heist. De expo brengt je naar een wereld vol feestelijke evenementen en straatfestijnen. Met behulp van woord, beeld, klank en originele voorwerpen krijg je een unieke kijk op de collectieve straatfestijnen van Knokke-Heist. Je ervaart als bezoeker de vreugde en de verbeelding die aan de basis liggen van carnaval, de zeewijding, de bloemencorso en vele andere evenementen. De expo loopt nog tot 11 juni 2023.

Hey

Documentaire Als reuzen sterven
Luc Gobyn, inwoner van Knokke-Heist, en Jan Vromman werkten aan de documentaire ‘Als reuzen sterven’. Deze documentaire heeft het over feesten in de publieke ruimte. Voor een sequentie uit de film werd een nieuwe reus gemaakt. Ze noemden hem de coronareus. Het maken en verfilmen van de reus deden ze in Knokke-Heist in samenwerking met de gemeentelijke basisschool Het Anker. Luc Gobyn kent HEY en vond het een goed idee om de thematiek van de film om te vormen tot een expo die ook specifiek de feesten in Knokke-Heist omvat. Ook de coronareus kon dan geëxposeerd worden.

Hey

Expo ‘Samen Buiten’
‘Samen Buiten’ toont affiches en foto’s uit de collecties van HEY Knokke-Heist, de coronareus, verschillende schermen met beelden (vast en bewegend) uit feesten van Knokke en Heist. Daarnaast is er nog een projectie met beelden uit andere feesten in België. Je hoort kinderstemmen spreken over reuzen en het carnaval van Heist. In de kleine exporuimte krijg je een overvloed aan beelden uit straatfeesten! Maar de klemtoon ligt op het carnaval van Heist omdat dit zondermeer vandaag nog altijd het belangrijkste straatfeest is in deze deelgemeente.

Prins Patrick

Verleden en heden van straatfeesten laten samenvloeien
Elk feest heeft iets gemeenschappelijks: het brengt mensen samen en vermaakt ze op een speelse en originele manier. De makers van deze expo willen dan ook opkomen voor een hernieuwd ‘Samen Buiten’! Mensen hebben nood aan samenzijn, aan collectieve gebeurens. Het ‘ik’ heeft het ‘wij’ nodig. Gebeurtenissen waarbij veel mensen samenkomen (sportevenementen, kermissen, braderie, …) hebben vandaag vaak een commercieel kantje. We denken vooral aan die feesten die de mensen zelf maken, vormgeven; aan feesten die gedragen worden door de energie van de mensen zelf. De expo toont de rijkdom aan straatfeesten die er in het verleden waren en breekt een lans voor het bestaande carnaval. De organisatoren hopen een sfeer te brengen die aanstekelijk werkt en die, als we niet oppassen, wel eens verloren kan gaan. HEY is dan ook de ideale locatie om het verleden en het heden van straatfeesten en collectieve feesten te laten samenvloeien!

Kom naar de tentoonstelling en laat je meevoeren in deze feestelijke sfeer. Geniet van de vrolijkheid en de verbondenheid die deze festijnen creëren, en maak er samen met anderen een topdag van!

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen