17.9 C
Knokke-Heist

Fascinerende verhalen met expo ‘7 Stemmen door NEST Stadslab Damme

Ontdek de verborgen schatten van het voormalige Sint-Janshospitaal met de nieuwste en laatste erfgoedexpo ‘7 Stemmen’, die op 18 mei opent in NEST Stadslab Damme. Deze unieke expositie nodigt het publiek uit om actief deel te nemen en biedt een kijkje in de toekomst van het monument.

De expo ‘7 Stemmen’ staat in het teken van participatie en diversiteit, waarbij zeven personen uit het publiek, variërend in leeftijd en achtergrond, een stem krijgen. Met de jongste curator op 10-jarige leeftijd en de oudste bijna 80, heeft elke publiekscurator een selectie gemaakt uit de collectie van het Sint-Janshospitaal en belicht zo een stukje van de bijna 800-jarige geschiedenis van dit hospitaal op een persoonlijke manier.

Burgemeester Joachim Coens van Stad Damme benadrukt het belang van dit erfgoed en de unieke mogelijkheden die het voormalige rusthuissite biedt. “Het Erfgoedlab geeft telkens de hoofdrol aan de erfgoedwaarde van dit monument en aan zijn rijke collectie, maar voor deze laatste expo maakt het publiek, de 7 Stemmen een keuze. Ook de bezoeker kan een stem uitbrengen. Zo verkennen we op een participatieve manier de mogelijkheden voor de toekomst.”

Nina Everaert, de Damse stadsdichter en spoken word-artiest, is een van de 7 Stemmen en zorgt ervoor dat ook poëzie een plaats krijgt in het Erfgoedlab. De curatoren zijn gedurende het traject ondersteund door persoonlijke bondgenoten, waaronder vertegenwoordigers van de Openbare Bibliotheek De Biekorf, Erfgoedcel Brugge, Musea Brugge, Raakvlak en het Stadsarchief. Sinds 2020 werkt Stad Brugge samen met culturele en toeristische spelers van stad Damme, zoals het Uilenspiegelmuseum, de Cultuurfabriek en Visit Damme, in dit bovenlokaal subsidieproject.

Artistieke begeleiding voor de 7 Stemmen werd verzorgd door Han Decorte, curator, scenograaf en docent aan de LUCA School of Arts. Samen met coördinator Mariebelle Deceuninck zorgde zij voor een gezinsvriendelijke erfgoedexpo, compleet met een atelier voor kinderen.

De expo ‘7 Stemmen’ is gratis toegankelijk van 18 mei tot en met 31 augustus, van woensdag tot zondag. Bezoekers kunnen in mei en juni terecht van 13 tot 17 uur, en in juli en augustus van 10 tot 17 uur. In de tuinen van NEST is er tijdens de zomer de kans om de middeleeuwen te proeven, met chef Quinten Monteyne van Bistrobar Mout die in het Proeflab verrassende culinaire combinaties presenteert, geïnspireerd door het verleden.

De expo ‘7 Stemmen’ is een unieke kans om de rijke geschiedenis van het voormalige Sint-Janshospitaal te ontdekken en tegelijkertijd mee te denken over de toekomst van dit monumentale erfgoed. Mis deze bijzondere ervaring niet en maak deel uit van dit participatieve project.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen