vrijdag, april 19, 2024
HomeKnokke-HeistFor Freedom Museum: Van Overleven naar Floreren dankzij "Andermans Zaken"

For Freedom Museum: Van Overleven naar Floreren dankzij “Andermans Zaken”

Het For Freedom Museum in Ramskapelle, een deelgemeente van Knokke-Heist, staat symbool voor een indrukwekkende transformatie. Vier jaar na de interventie van Kamal Kharmach en zijn programma ‘Andermans Zaken’ zijn de oprichters, de broers Danny en Freddy Jones, levende voorbeelden van hoe externe hulp een doorslaggevende wending kan geven. Het museum, gewijd aan de bevrijding van West-Vlaanderen en de Slag om de Schelde tijdens de Tweede Wereldoorlog, heeft sindsdien een significante opleving ervaren.

Ondanks de passie en toewijding van de Jones-broers, kampte het museum met een afnemende bezoekersaantallen. De situatie veranderde echter radicaal na hun verschijning op ‘Andermans Zaken’ in 2019. Met een toename van gemiddeld 35% in bezoekersaantallen en een investering van zo’n 400 000 euro, heeft het museum niet alleen zijn voortbestaan veiliggesteld maar is het ook gaan floreren.

De impact van het programma was meteen merkbaar: een stijging tot 50% meer bezoekers het eerste jaar, met vooral een toename in Nederlandse en Duitse gasten. Deze opleving heeft geleid tot de opening van twee nieuwe vleugels en een professionelere benadering in het beheer van het museum.

Verder reikt de ambitie van het For Freedom Museum verder dan ooit tevoren. Deelname aan de ‘Liberation Route Europe’, een bevrijdingsroute die de bevrijding door de Canadezen volgt, benadrukt het belang en de erkenning van het museum in een internationale context. Dit biedt niet alleen erkenning voor hun werk maar opent ook nieuwe perspectieven, zoals het aantrekken van bezoekers uit de Britse markt.

Dankzij de onmiskenbare steun van Kamal Kharmach en ‘Andermans Zaken’ heeft het For Freedom Museum een ware metamorfose ondergaan, van een strijd om overleving naar een periode van bloei en groei. Met de Jones-broers aan het roer en een duidelijke visie voor de toekomst, staat het museum klaar om nog meer hoofdstukken aan zijn succesverhaal toe te voegen.