HomeCultuurFototentoonstelling Boeken met een hoek af

Fototentoonstelling Boeken met een hoek af

De fototentoonstelling Boeken met een hoek af is een initiatief van de vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken. Je maakt er kennis met de verschillende soorten schadebeelden die boeken kunnen hebben. De expo toont in 26 verrassende beelden over hoe boeken kunnen lijden én geeft tips om eigen boeken goed te bewaren. Gratis te bezoeken in Bib Scharpoord van 12 juli tot 21 augustus 2021. 

Kwetsbare stukken 

Erfgoedbibliotheken bewaren fascinerende bronnen. Ze stellen iedereen in staat om kennis te vergaren over ons verleden, of om plezier te beleven aan verhalen uit vervlogen tijden. Het is een hele uitdaging om al die oude geschriften en historische documenten te behouden voor toekomstige generaties. Deze waardevolle erfstukken zijn kwetsbaar en zelfs recente publicaties blijven niet vanzelf in goede staat en raadpleegbaar. 

Achter de schermen is een team van behoud en beheer druk in de weer met het beschermen, stofvrij maken, herstellen en zuurvrij verpakken van talrijke handschriften, boeken en periodieken. Via ‘Boeken met een hoek af’ wordt dit essentiële element in de zorg voor erfgoed even in de verf gezet. Het brede publiek maakt kennis met diverse vormen van schade aan materialen waar bibliotheekmedewerkers mee te maken krijgen. Brand, verzuring, stof, scheuren en zelfs schimmel vormen een bedreiging voor ons collectief geheugen. 

Tips & Tricks 

Om de kennis over schade aan bibliotheekmaterialen te verspreiden en bovendien bewustzijn te creëren rond collectiezorg publiceerde de vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken in 2014 de Schadeatlas bibliotheken. Voor de fototentoonstelling Boeken met een hoek af werden enkele van de meest sprekende beelden van schadevormen geselecteerd waarvan een aantal zeker ook herkenbaar zijn vanuit de eigen boekenkast. Tenslotte geeft de tentoonstelling ook enkele tips & tricks mee om zorg te dragen voor boeken. Voorkomen is immers beter dan genezen! 

Gratis in Bbibliotheek Scharpoord tijdens de openingsuren. 

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers