Gemeenteraadslid Luc Lierman

Vrijdag 24 april maakte het Schepencollege de eerste stap van het relanceplan voor de “tijd na corona” bekend, zegt Gemeenteraadslid Luc Lierman van Groen Knokke-Heist in een persmededeing.  In de gemeentelijke persmededeling werd gesteld, dat “de som van anderhalf miljoen euro werd vrijgemaakt”. Voor zowel deelgemeentes Heist als Knokke zijn een aantal tijdelijke projecten in de maak.

Enkele dagen later werd dit bericht intern aangevuld. “Er wordt door het College ook 4 miljoen euro vrijgemaakt voor waardebonnen voor de 20 000 tweede verblijvers (zijnde 200 euro per waardebon)”, zo klonk het eergisteren op de Raad van Bestuur van Toerisme.

Donderdagavond vond de allereerste virtuele gemeenteraadszitting plaats.  Het werd een gesloten zitting, waarbij elk gemeenteraadslid van thuis uit bij zijn/haar computer on line mee aan de zitting deelnam.

Gemeenteraadslid Luc Lierman van fractie Groen, kartel Groen – sp.a, pleitte er voor, dat die vier miljoen euro anders verdeeld zou worden.  Fractie Groen wees erop, dat onze gemeente 30 000 inwoners telt.  “Tel je daar de 20 000 tweede verblijvers bij op, dan heb je al 50 000 mogelijke klanten, die je richting onze lokale economie kunt begeleiden.  Een waardebon van 80 euro x de 50 000 mogelijke klanten komt ook uit op die 4 miljoen, die het College wil uitgeven.

Kies je voor die beslissing als College, en communiceer je daar over correct in de pers, dan krijg je een golf van respect, over hoe onze gemeente iedereen meeneemt in het herstel. 

Aan iedereen in Knokke-Heist een waardebon geven, niet enkel aan de tweede overblijvers,  is ook een blijk van waardering voor alle inwoners. Die blijven nu al 8 weken gedisciplineerd “in eigen kot”. Maar ook voor de zorgverleners, die in onze gemeente wonen en schouder aan schouder de ziekte en de gevolgen, elk op hun manier, counteren. Die bon van 80 euro betekent een wereld van verschil in aanvoelen. 

Dat veel lokale handelaars het water aan de lippen staat, is een harde realiteit. De 4000 euro Vlaamse hinderpremie, die aan hun zaak gestort werd, volstaat niet.  Het heropstarten van de winkels en bedrijven is de enige kans om een economisch bloedbad te vermijden.  Ieders hulp op lokaal vlak wordt dan ook onontbeerlijk, zeker omdat Knokke-Heist bij uitstek leeft van het toerisme.

Volgens Luc Lierman mag het College echter ook niet vergeten, dat ook een groot deel inwoners, mensen die niet in de picture staan, er financieel onder te lijden hebben. Denken we maar aan kelners in de horeca, koks, poetspersoneel dat met dienstencheques werkt, winkelbedienden, … Ongevraagd technisch werkloos worden, als alleenstaande of zelfs als beide partners terug moeten vallen op dit vervangend inkomen, het zal je maar overkomen. 

Een waardebon zet onze inwoners er  toe aan te kopen bij de lokale economie (i.p.v. enkel on line te shoppen bij grote ketens). Werken via de korte keten is ook ecologisch het meest renderend (minder verplaatsing nodig, ook bij levering) en milieuvriendelijk.

Samenhorigheid in je gemeente bereik je, door een gemeenschappelijk doel te hebben, maar er vooral voor te zorgen, dat iedereen mee is, mee blijft.  Het respecteren van het gevoel van rechtvaardigheid vergroot de veerkracht om de crisis aan te pakken. Tous ensemble…

Het tegengestelde is ook waar: “louter favoritisme voor bepaalde deelgroepen” werkt ontmoedigend en demotiverend. Wie is daarbij gebaat?

Eén ding is zeker: de wereld van voor 13 maart keert niet terug.  Business as usual – hoe graag een aantal mensen dit zou willen – zal niet mogelijk zijn.  Na de coronacrisis zal onze maatschappij een andere weg inslaan.  De oude werkwijzen zullen niet werkbaar meer zijn. Innovatie in denken en beslissingen nemen in iedereens belang echter wel.  Ik hoop, dat het college die durf en verbeeldingskracht  heeft en hun collegebesluit (waardebonnen voor enkel tweede verblijvers) bij wil sturen.

Het aanpakken van de klimaatopwarming mogen we trouwens ook  tijdens de coronacrisis niet uit het oog blijven verliezen… We zullen elkaar nog dikwijls nodig hebben in de toekomst!”, aldus raadslid Luc Lierman.

1 REACTIE

 1. Mooi artikel.
  Inderdaad zou die 200€ beter besteed kunnen worden dan geschenken uit te delen aan de meest begoeden zoals de 2de verblijvers en dat heeft niets te maken met afgunst, maar met een harde realiteit dat het water altijd vloeit naar zee. In deze maatschappij moet je blijkbaar hebben om te krijgen, subsidies gaan overwegend naar de hebbers en de niet naar de niet-hebbers.
  Tal van 2de verblijvers zijn door de mazen van het net geglipt en zijn hier als dieven in de nacht toegekomen en hebben de corona maatregelen dus ferm aan hun laars gelapt.
  Je moet volkomen blind zijn om dat niet vast te stellen. Zelfs een domme politica uit Brussel en dan nog wel een kandidaat voorzitter voor de VLD is hier aanwezig met heel wat uitvluchten over de gezondheid van haar man. Was het dan zo gevaarlijk om in Brussel in haar kot te blijven zoals velen die dat wel noodgedwongen moesten doen? En dat voor een beleidsverantwoordelijke !!
  Gaan die hier onrechtmatig aanwezig zijn ook die 200€ cadeau krijgen? Dit zou niet fatsoenlijk zijn en dat zeker niet ten overstaan van de 2de verblijvers die wel thuis zijn gebleven en de regels wel gerespecteerd hebben.
  Het zou het gemeente bestuur sieren om deze tegoedbon anders en beter te besteden. Zoals door u voorgesteld. Wie kan daar nu bezwaar tegen hebben? Samenhorigheid bereik je inderdaad, door een gemeenschappelijk en solidair doel te hebben.
  Zo zorgen we immers in deze moeilijke tijden voor elkaar.

Comments are closed.