12.5 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Ga je mee De Zwinduinen bezoeken?

Op donderdag 14 juli 2022 organiseert Natuurexploratie een geleide natuurwandeling in het Vlaams natuurreservaat De Zwinduinen. Het thema is dit keer de gevarieerde natuurrijkdom van een zomers duingebied. Afspraak om 14 uur aan het Oosthoekplein in Knokke-Het Zoute. 

In de Zwinduinen, het grootste en meest gevarieerde duingebied van de Oostkust, treffen we nagenoeg alle mogelijke duinbiotopen aan. Van kurkdroge duingraslanden in de buitenduinen tot stukken met de typische vegetatie van vochtige duingraslanden, afgewisseld met duinstruweel en duinbos. De duingraslanden staan nu nog in volle bloei met een uitzonderlijk rijke flora, zoals geel walstro, muurpeper, vogelwikke, veldlathyrus, walstrobremraap, grote & kleine ratelaar, diverse klavers en hoornbloemen. Vooral de vochtige duingraslanden herbergen een aantal zeldzame soorten als diverse soorten duizendguldenkruid, rode en stijve ogentroost, wolfspoot en de aromatische watermunt. 

Dit duingebied gonst dan ook van het leven met tal van vogelsoorten die in het duinstruweel en duinbos broeden, maar vooral veel insektensoorten. In het duingebied zijn ook diverse roofvogels aanwezig, zoals een aantal koppel buizerd, de sperwer, havik en sommige jaren ook wespendief en boomvalk. 

De vele bloeiende planten worden rijkelijk bezocht door tal van insectensoorten, zoals zweefvliegen, vlinders, bijen en hommels. De open zandige stukken van het duin herbergen soorten als de blauwvleugelsprinkhaan en de basterdzandloopkever, een geducht jager op allerhande lopende insecten. De talrijke sprinkhaansoorten die de schrale droge graslanden bevolken, moeten dan weer op hun hoede zijn voor de sprinkhaandoder. 

De duinpoelen lokken op hun beurt tal van libellensoorten en waterjuffers, zoals de gewone oeverlibel, grote keizerlibel, diverse soorten heidelibel en het lantaarntje. 

Praktisch: Voorinschrijving uiterlijk vòòr 22 uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website). Verrekijker en eventueel loep aangeraden.

Organisatie: Natuurexploratie. 

Gids: Patrick Demaecker – T 050 51 91 01 of 0475 407 929 

Deelname: Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin. Kinderen onder de 12 jaar gratis 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen