1.8 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Ganzentweeluik in Damme

Het is al een beetje een traditie en ook dit jaar organiseert Natuurpunt Damme een ganzentweeluik. Met de winter hoor je de vriezeganzen opnieuw bij valavond overvliegen op zoek naar een rustplaats voor de nacht.

De ganzen vliegen meestal in groep en vormen dan een V. Ze doen dat omdat dit makkelijker vliegen is. Om beurt neemt één van de vogels de leiding en de andere vogels volgen dan in zijn spoor. Die eerste vogel vliegt tegen de wind in en doet dus het zwaarste werk.

De volkse verzamelnaam ‘’vriezeganzen’ duidt op de verschillende soorten wilde ganzen die in grote aantallen bij ons komen overwinteren. Het gaat in wezen op twee soorten: kolganzen en kleine rietganzen die vanuit het hoge noorden in de polders rond Damme neerstrijken. Als bijzondere soort voor Vlaanderen blijft de kleine rietgans bijna uitsluitend gebruik maken van de Oostkust en rond deze tijd verblijven er hier verschillende duizenden van die ganzen, om dan tegen februari maart terug te trekken naar Spitsbergen in het noorden van Siberië. Kolganzen broeden in de toendra van Noord Rusland en West Siberië en komen hier ook overwinteren, meer dan 6 000 km van hun broedgebied. Ze zijn hier vanaf eind oktober tot begin maart met een piek in half januari in alle Vlaamse ganzenregio’s.

Voor meerdere soorten ganzen is Vlaanderen het eindpunt en het meest zuidelijke punt van hun trekroute. Door de opwarming van het klimaat, zien we echter steeds minder ganzen naar Vlaanderen komen omdat het in Nederland of Denemarken voldoende warm is om er voedsel te vinden in de winter.

Ganzentweeluik

Op vrijdagavond 9 december van 20u tot 21u30  in het Bezoekerscentrum De Pulse (Damsesteenweg 2) in Damme is er een inleiding, waarbij de deelnemers kennismaken met de diverse winterganzen die in de polders komen overwinteren. Deze inleiding is uitdrukkelijk bedoeld voor wie nog niet zoveel weet over ganzen en eenden. Je leert ze die avond herkennen en maakt kennis met hun trek- en leefgewoonten.

Op zondagvoormiddag 11 december van 9u30 tot 12u gaan we met een erkend natuurgids in de omgeving van Damme op zoek naar deze bijzondere wintergasten. We starten de wandeling aan het Bezoekerscentrum De Pulse (Damsesteenweg 2) in Damme. Bij de excursie is een verrekijker handig, die kan je ter plaatse lenen.

Beide activiteiten kunnen ook los van elkaar gevolgd worden.

Beide activiteiten zijn gratis voor Natuurpunters. Niet-leden betalen 3 euro per persoon of 6 euro per gezin. Het is fijn als je je vooraf kan inschrijven via: stadswallenvandamme@natuurpunt.be

Like & deel onze nieuwsberichten

Geniet elke dag van onze gratis krant en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes. We waarderen het als je onze berichten op sociale media leuk vindt en deelt, dit helpt ons om onze inhoud nog verder te verspreiden. Dank je wel voor je steun en we hopen je regelmatig terug te zien!

logo kneistikrant

Ook dit moet je even lezen