Home Knokke-Heist Deelgemeente Heist Geen applaus voor ‘de knip” in de Pannenstraat

Geen applaus voor ‘de knip” in de Pannenstraat

5

Vanop het Heldenplein leiden binnenkort felgekleurde stapstenen en een al even opvallend full color zebrapad funshoppers via de Kursaalstraat naar de sfeerpleinen van de Bolle en de Oosthoek. Deze laatste is dankzij een verkeerstechnische knip in de Pannenstraat van 1 juli tot 15 september 2020 grotendeels autovrij zodat deze dynamische volksbuurt er dit jaar kan genieten van een nieuwe ontmoetingsplek. 

Het gaat hier om een proefopstelling waarbij het gemeentebestuur de verkeersveiligheid voor (jonge) fietsers op dat complexe kruispunt wil verbeteren en vereenvoudigen, maar waarbij de bereikbaarheid maximaal gegarandeerd blijft. Op termijn kan de Oosthoek zo uitgroeien tot een nieuw gezellig pleintje in het hart van Heist. Dit is ook wat Gemeenteraadslid Philip Van Eeghem en uitbater van Café Den Oosthoek vertelt in een reactie op de kritiek van de afgelopen dagen via sociale media en in het buurtnetwerk Hoplr. Door de knip kan hij als uitbater ook een terras plaatsen en dat valt bij een aantal buurtbewoners blijkbaar niet in goede aarde.

Zomaar zonder overleg een kruispunt afsluiten kan volgens Guido Vandepitte, Teamleider van OKRA trefpunt Heist niiet. Volgens buurtbewoner Mark Meijer had het gemeentebestuur hierover moeten overleggen met de buurt.

Maar er zijn ook positieve reacties in de buurt. “Goede maatregel als steun voor het café, zegt Wilfrien Gussé. Die afsluiting voor wagens zal voor weinig mensen een invloed hebben. Nu dit een zithoek wordt, hoop ik dat er vlug een vuilnisbakje door de gemeente zal worden geplaatst. Al dat geld voor parasols, dat ís voor mij wel een spijtige zaak. Daar hadden de brouwers ook wel voor kunnen zorgen. Als die door de gemeente worden uitgedeeld, dan wil ik mij ook wel kandidaat stellen”, sluit hij zijn reactie af met een glimlach.

Het gaat om een testopstelling tot 15 september wat de knip betreft. Dat er aan Den Oosthoek een terras komt zoals ook andere horeca-zaken de kans kregen dit te doen is alleen maar fair toch?

5 REACTIES

 1. Als deze knip er komt zogezegd om de zwakke weggebruiker te beschermen denk ik dat dit een verkeerde beslissing is. Nu is het nog moeilijker en gevaarlijker om met de fiets te passeren. Fietsers moeten nu slalommen om door te kunnen.
  Ik denk dat dit er enkel gekomen is omdat de café-uitbater als gemeenteraadslid dit gemakkelijk voor zijn zaak in orde heeft gekregen.
  Wat met de bakker die een paar huizen verder zijn zaak heeft en zo minder zichtbaar en bereikbaar is? Heeft hij ook geen recht op klanten? Zij kunnen misschien ook in de politiek gaan. Dan krijg je dit makkelijker gedaan.

  • Groot gelijk weer een vuil spelletje zet dan voor iedere café zulke vuile roest bloembakken ze kunnen dan ook hun terras wat uit breiden !

 2. Het is natuurlijk beter dat alles met overleg gebeurt. Het nadeel is echter dat na men soms na JAREN van overleggen en discussiëren nog steeds tot geen consensus komt zodat er helemaal NIETS gebeurt. Eerst afwachten en kijken of er al dan niet één en ander moet aangepast worden lijkt me in dit geval beter.

 3. De verkeersveiligheid is er hier alleen bijgetrokken om het voorstel er door te krijgen. Denk maar eens aan alle bewoners van de Steenstraat en de Pannestraat (tot aan de Onderwijsstraat), die moeten doorrijden naar de Knokkestraat om vervolgens rechts af te slaan in de Moefe. Twee maal een maneuver op de “veilige” Knokkestraat. Om maar niet te spreken over de toename van verkeer in de Noordstraat. Het gevaarlijkste punt van het kruispunt (kruising Pannestraat, Noordstraat) wordt voor de fietsers komende van de Kursaalstraat vele malen gevaarlijker met het toenemend verkeer naar de Noordstraat.
  Was het niet beter enkel het afslaan naar rechts vanuit de Moefe te verbieden, dan creëer je van de Pannestraat en het plein een éénrichtingsstraat. Op het plein een versmalde wegstrook laat het plaatsen van een terras aan ’t café van het gemeenteraadslid toe en heft een hele hoop overlast op.
  Over overlast gesproken hoop ik dat de geluidsnormen op het terras gerespecteerd zullen worden want ’t is niet omdat we een kustgemeente zijn dat iedereen met verlof is. Sommigen onder ons hebben nood aan een goede nachtrust.

  • Dat is zeer juist maar ja ze zullen er zeker weer bij lachen en niets doen voor zijn terras

Comments are closed.