donderdag, augustus 6, 2020
Home Knokke-Heist Deelgemeente Knokke Geen groots maatjes-event op het Verweeplein maar de maatjes zijn er wel

Geen groots maatjes-event op het Verweeplein maar de maatjes zijn er wel

Geen groots maatjes-event op het Verweeplein. Maar ze zijn er wel voor de echte fans van de verse visjes. Maatjesharing is de eerste, jonge haring van het seizoen die geschikt is  voor consumptie. In Nederland spreekt men van Hollandse nieuwe.  Het woord “maatje” is een verbastering van maagdenharing (maagd,  omdat de jonge vis nog geen hom of kuit bevat).

 Elk jaar doorloopt de haring dezelfde cyclus. In de wintermaanden is hij   mager en in het voorjaar begint de haring te groeien door de aanwezigheid  van veel plankton  in het water. Onder gunstige omstandigheden kan een  haring zich in het voorjaar elke dag twee procent vetter  eten. Een kwart  van zijn gewicht kan uiteindelijk uit vet gaan bestaan. In mei, als de haring  een vetpercentage van minimaal 16 procent heeft bereikt, begint de  jaarlijkse periode waarin er op maatjesharing wordt gevist. Die duurt  doorgaans tot juli. ​

 In 1380 heeft Willem Beukelszoon uit het Zeeuwse stadje Biervliet het  haringkaken uitgevonden. De haringkaker haalde met een speciaal mesje  de ingewanden uit de buikholte van de haring, op de alvleesklier na. De  alvleesklier scheidt enzymen af die de haring doen rijpen. Dit  spijsverteringsorgaan is op dat moment groot en bevat natuurlijke enzymen  die zorgen voor het omzetten van voedsel in vet. Deze enzymen spelen  ook een rol bij het rijpen van gekaakte haringen en zijn bepalend voor de  smaak. Het rijpingsproces wordt gereguleerd met het zouten van de   haring; hoe meer zout, des te langer de haring kan rijpen.

 Vroeger moest de vishandelaar het zonder diepvriezer stellen, waardoor  er veel zouter werd gekaakt. De gezouten haringen werden in een houten  vat bewaard. Nu zijn de houten vaatjes vervangen door plastic emmertjes.  De maatjes arriveren in de emmertjes in bevroren toestand bij de  vishandelaar. Dit bevriezen is wettelijk verplicht door de Nederlandse staat om de eventuele haringworm te doden. De haringen worden  bewaard  in een zeer lichte pekel. Te veel zout levert geen aangename  smaak op.

 De emmertjes gaan dan stilaan ontdooien en zijn dan klaar voor verkoop  of consumptie.

 Bij Luc vis, op de markt, krijgen de maatjes nog eens een extra  behandeling. Als de vissen ontdooid zijn moeten ze nog even ‘narijpen’  om de juiste textuur en smaak te bekomen. Het in filets trekken van de  maatjes op dat ogenblik dat de vissen juist uit de emmer komen is geen  gemakkelijke klus, de maatjes zijn nog niet rijp genoeg.  Het vel komt niet vlot los, de graatjes binnenin komen er moeilijk uit,  enz…

 Maar als de haringen dan gewoon een half uurtje in de warmte gelaten  worden dan verdwijnen alle euvels, het vel lost bijna vanzelf, de graten  komen er zo af en vooral: de smaak wordt veel dieper. Op dat ogenblik  krijg je ze om te eten uit het vuistje…

 De grote moeilijkheid is dan dat dergelijke maatjes alleen aan het publiek  kunnen meegeven worden als ze thuis onmiddellijk op de tafel komen.  Ofwel, en dat is beste, kan men de maatjes ter plaatse consumeren aan  het kraam. Met een jenever erbij of gewoon een glaasje witte wijn.

 Maatjes worden gegeten met een beetje fijn gehakte ui, maar die uien zijn  niet verplicht als men ze niet graag eet.   Fijne sperzieboontjes zijn ook een goede begeleiding evenals fijn gesneden  appeltjes. Liefst een zure appel zoals een Granny Smith. Ook blokjes zure  rode biet passen bij maatjes die als een voorgerechtje geserveerd worden.   Of een beetje zeekraal.  Alle toevoegingen die de smaak van de maatjes verdoezelen worden beter  niet gebruikt. Een maatje moet naar maatjes smaken!

 De maatjes kunnen feestelijk worden opgediend als ze versierd zijn met  een bernagiebloemetje ( blauw) en een geraniumbloemetje (rood) … met  het witte van de haring vormen deze dan de kleuren van de Hollandse 
 vlag.  

- Advertisment -

Lees ook dit

Het Weer in Knokke-Heist en de Zwinregio

Deze ochtend hangen er boven zee nog velden van hoge en middelhoge bewolking. Al snel wordt het overal zonnig. Goed zicht. De...

Jake Atlass brengt binnenkort zijn 2de EP uit

Jake Atlass kan nog steeds als een relatief onbekende artiest door Knokke-Heist lopen. Maar is nu vooral een nieuw hip hop talent....

De grootste stijging in cijfers van werklozen in vergelijking met 2019

West-Vlaanderen noteert de grootste stijging in cijfers van werklozen. Dat meldt de Vlaamse Dienst voor Arbeids Bemiddeling (VDAB). In vergelijking met juli...

Wat als je ziek bent of iemand van je familie ziek is

Nu het aantal coronabesmettingen blijft stijgen is het belangrijk dat je goed weet wat je moet doen als je ziek bent of...

Recente reactie van onze lezers