7.8 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Geleide natuurwandeling in de Zwinduinen

Op zondagnamiddag 9 oktober 2022 organiseert Natuurexploratie een geleide natuurwandeling in het Vlaams natuurreservaat De Zwinduinen. Met natuurgids Patrick Demaecker ontdekken de deelnemers de nazomerse natuur en de intrede van de herfst in dit gevarieerde duingebied. Afspraak: om 14 uur aan het Oosthoekplein te Knokke-Het Zoute.  Opgelet: vooraf inschrijven is verplicht!
Langzaamaan begint in dit prachtige 222 ha grote duingebied de nazomer over te gaan in de herfst. Dit wordt boeiende ontdekkingstocht dwars door het afwisselend landschap met zowel vochtige als droge duingraslanden, duinstruweel, duinbos en zeereepduin op zoek naar de typische nazomer- en eerste typische herfstfenomenen.   
Zo zijn er nog een flink aantal bloeiende planten, zoals algemenere soorten als zwart knoopkruid, kleine leeuwentand, klein streepzaad, zeepkruid, watermunt, brunel en de zeldzamere duizendguldenkruiden en sierlijke vetmuur. Maar voor ook de uiterst zeldzame nazomerbloeier van de vochtige duinpannen, de slanke duingentiaan, is het nu nog volop bloeiperiode. 

Bovendien zijn er ook nog wat libellen waar te nemen, zoals diverse soorten heidelibel en vooral de prachtige paardenbijter is een opvallende verschijning in onze duingebieden, jagend langs de bosrand en het duinstruweel op allerhande vliegende insecten. 
Maar in deze periode zijn normaal ook heel wat doortrekkende zangvogels in het duin aanwezig. Het dichte duinstruweel biedt ideale bescherming om te rusten en is bovendien voedselrijk met de talrijke de vlier- en braambessen, zodat ze voldoende kracht kunnen op doen om hun tocht naar het zuiden verder te zetten. 
Ook het aantal roofvogels, zoals sperwer en buizerd, neemt toe in het duin met uit het noorden afkomstige overwinteraars en ook doortrekkende roofvogels. En indien de weersomstandigheden geschikt zijn, kijken de natuurliefhebbers uiteraard ook uit naar de eerste paddenstoelen, waaronder de vrij zeldzame wasplaten, waarvan de zwartwordende wasplaat het algemeenst is. Maar ook diverse stuifzwammen en inktzwammen vinden we volop in de duingraslanden. Mogelijks vinden we ook typische en zeldzamere soorten van het blanke duin zoals zandtulpje, duinstinkzwam en zeeduinchampignon. 

En als het weer een beetje mee zit, zie je in deze periode ook jonge boomkikkertjes zonnen in het braamstruweel. Ook een ontmoeting met de diverse halfwilde grote grazers, zoals de Konikpaarden, Schotse hooglanders, Shetlandpony’s en Duingeiten is voor groot en klein een leuke en indrukwekkende ervaring. 
Praktisch: Verrekijker en eventueel loep aangeraden.  Organisatie: Natuurexploratie.  Gids: Patrick Demaecker – T 050 51 91 01 of 0475 407 929  Deelname: Voorinschrijving uiterlijk vòòr 22 uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht.
Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin. Kinderen onder de 12 jaar gratis. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website).  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen