dinsdag, april 16, 2024
HomeCultuurGeleide Natuurwandeling in De Zwinduinen

Geleide Natuurwandeling in De Zwinduinen

Ontdekking van Overwinterende Dieren en Planten

Op zondag 21 januari 2024 organiseert Natuurexploratie een unieke natuurwandeling in het Vlaams natuurreservaat De Zwinduinen. De wandeling start om 14 uur aan het Oosthoekplein en belooft een boeiende tocht te worden door de duinbiotopen van dit prachtige gebied.

Wat Kun Je Verwachten?

De tocht door De Zwinduinen biedt een uitzonderlijke gelegenheid om de diverse wintergasten in hun natuurlijke habitat te observeren. Zo kun je mezen, kramsvogels, koperwieken en houtsnippen spotten in het duinstruweel. Ook in de grotere duinplassen zijn verschillende eendachtige en reigerachtige vogels te zien, afhankelijk van de strengheid van de winter. In de duinweiden zijn soms groepen brandgans te vinden en met wat geluk ontmoet je overwinterende roofvogels zoals buizerds, sperwers of haviken.

Unieke Flora en Fauna

Naast de vogels bieden de Zwinduinen ook een kijkje in de unieke flora van het gebied. In de buitenduingraslanden groeien korstmossen en stuifzwammen, zoals de gesteelde stuifbal of ruitjesbovist. Het struweel en de dichte braambegroeiing in het duinbos zijn een ideale schuilplaats voor overwinterende houtsnippen.

Praktische Informatie

  • Benodigdheden: Verrekijker en eventueel loep. Bij vochtig winterweer worden laarzen aanbevolen.
  • Organisatie: Natuurexploratie – www.natuurexploratie.be.
  • Gids: Patrick Demaecker – Contact via 050 51 91 01 of 0475 40 79 29.
  • Deelname: Voorinschrijving vereist via www.natuurexploratie.be. Gratis voor leden, anderen betalen 2,50 euro (5,00 euro per gezin). Kinderen onder de 12 jaar gratis. Voor niet-leden is voorafbetaling vereist.

Een Niet te Missen Ervaring

Deze wandeling is een must voor natuurliefhebbers en biedt een zeldzame kans om de winterse pracht van De Zwinduinen en zijn bewoners van dichtbij te ervaren. Mis deze unieke gelegenheid niet!