10.4 C
Knokke-Heist

Geleide natuurwandeling in de Zwinduinen’  

Op donderdag 18 augustus 2022 organiseert Natuurexploratie opnieuw een geleide natuurwandeling in het Vlaamse natuurreservaat De Zwinduinen.  Natuurgids Patrick Demaecker laat je kennismaken met de zomerse natuur rond duin en plas in dit Vlaamse natuurgebied. Afspraak: om 14 uur aan het Oosthoekplein in Knokke-Het Zoute. 

Met de vorderende zomer verandert het duin langzaam maar zeker. Nog heel veel zomerplanten staan in bloei, maar hier en daar verschijnen ook de typische nazomerbloeiers als heggedoornzaad en hennepnetel, terwijl een aantal andere soorten intussen uitgebloeid zijn. Vlinders, zweefvliegen en bijen bezoeken de nectarrijke bloemen. In de graslanden zien de deelnemers soorten als oranje & bruin zandoogje, icarusblauwtje en zelfs kleine vuurvlinder. De flora zorgt voor het basisvoedsel voor heel wat organismen, die op hun beurt weer tot voedsel dienen van de volgende trap in de voedselpiramide. Zeker in de tweede helft van augustus zonnen overal jonge boomkikkertjes op de bladeren en stengels van het braamstruweel. 

En ook het insectenleven is tijdens de hoogzomer op z’n top. Blauwvleugelsprinkhaan en Ggote zandroofvlieg bevolken de schraalste stukken van het duin, terwijl glazenmakers en waterjuffers het luchtruim voor andere insecten onveilig maken. Rond de grotere poelen in de duinweiden tref je de grote keizerlibel, een van onze grootste glazenmakers, en kunnen je van tijd tot tijd doortrekkende steltlopers aantreffen op hun tocht van hun noordelijke broedgebieden naar het zuiden, zoals oeverloper, witgatje en groenpootruiter, maar ook de sierlijke lepelaar. In de lucht hoor je misschien de roep van de overtrekkende regenwulpen. 

Maar ook roofvogels als boomvalk en de zeer zeldzame wespendief kunnen naast de aldaar broedende en algemener aanwezige buizerd in deze periode in de Zwinduinen waargenomen worden. 

Praktisch: Voorinschrijving uiterlijk vòòr 22 uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website). Verrekijker en eventueel loep aangeraden. Organisatie: Natuurexploratie – www.natuurexploratie.be 

Gids: Patrick Demaecker –T. 050 51 91 01 of 0475 407 929 

Deelname: Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin. Kinderen onder de 12 jaar gratis. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen