vrijdag, mei 27, 2022
14 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Geleide natuurwandeling in het bosgebied Lippensgoed-Bulskampveld

Bulskampveld is een typisch eiken-beukenbos en dit heeft een totaal ander ecosysteem dan een duinbos aan de kust.  Alleen al omdat Beuk een soort is die we in de kustregio van nature niet aantreffen. Zomereik is dan wel weer een soort die ook in onze oudere duinbossen voorkomt.  We treffen hier dan ook enkele andere vogelsoorten dan aan de kust, zoals de kleurrijke Boomklever.

Het bos is op dit ogenblik nog volop in blad aan het komen, zodat het nog steeds ietwat makkelijker is om de echte bosbewoners waar te nemen.  Naast de vrij algemene Grote bonte specht & Groene specht broedt ook de zeldzame & zeer schuwe Zwarte specht in dit gebied.  Ik heb dit gebied in deze periode dan ook uitgekozen in de hoop om deze soort te zien of minstens te horen te krijgen. Maar zoals altijd in de natuur zijn er uiteraard geen garanties, en al zeker niet bij een dergelijk schuwe soort!

Spechten en de Boomklever zijn uiteraard niet de enige broedvogels van dit gebied. Gaai , diverse mezensoorten en uiteraard Roodborst, Winterkoning, Tjiftjaf zijn bezig met territoriumafbakening en laten hun zang weerklinken. We maken nu ook kans om de eerste arriverende en doortrekkende Zwartkoppen en Fitisen waar te nemen. In de meer open stukken maken we ook kans op de Boomleeuwerik en ook de Buizerd broedt met diverse koppels in het gebied. En in de naald- en gemengde percelen komen de zeldzamere Zwarte mees & Kuifmees voor en uiteraard ook het Goudhaantje.

En ook typische voorjaarsbloeiers van het bos komen nu ook in bloei, zoals het Bleeksporig bosviooltje, Speenkruid, Gele dovenetel…

Kortom een niet te missen wandeling voor elke natuurliefhebber.

Afspraak: Maandag 18 april om 09:00 uur aan parking Het Aanwijs Lippensgoed-Bulskampveld.

Praktisch: Voorinschrijving uiterlijk vòòr 22:00 uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website). Verrekijker en eventueel loep aangeraden.

Organisatie: Natuurexploratie.

Gids: Patrick Demaecker – tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929

Deelname: Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin.  Kinderen onder de 12 jaar gratis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen