11.8 C
Knokke-Heist

Geleide natuurwandeling in het Vlaams natuurreservaat ‘Sashul’

Door zijn ligging binnen de dijken van een oud opgespoten terrein kent dit gebied een microklimaat. Met z’n zandbodem komt de vegetatie van grote delen van dit gebied overeen met de vegetatie van schraal duin, zowel vochtige als droge duingraslanden. Soorten als Grote ratelaar, Gewone brunel, Grote kattestaart, Duinreigersbek, Liggende klaver, Slangenkruid komen er veelvuldig voor, maar ook zeldzaamheden als Moeraswespenorchis staan nu nog in bloei. En sommige jaren vinden we enkele exemplaartjes van het uiterst zeldzame Blauw walstro en ook Geelhartje, een typische soort van kalkrijke schrale graslanden, staat nu in bloei.

In het duinstruweel en de hagen van allerhande inheemse bomen en struiken, zoals de prachtige Gelderse roos, Wilde kardinaalsmuts, Mei- & Sleedoorn, treffen we allerhande zangvogels aan zoals Grasmus, Tjiftjaf, Cetti’s zanger en bepaalde jaren zelfs Nachtegaal.  De oostrand van het gebied met hogere bomen en struiken herbergen dan weer soorten als Groene & Grote bonte specht, Zwartkop en tuinfluiter.

De rijke plantengroei zorgt uiteraard ook voor een rijk insektenleven. Het microklimaat en de weelderige plantengroei dragen er toe bij dat dit gebied letterlijk gonst van het leven. Zweefvliegen, bijen, kevers en vlinders zoeken stuifmeel en nectar, en worden bejaagd door diverse soorten libellen en vogels.

Afspraak: Dinsdag 26 juli om 14:00 uur aan het einde van de Zeedijk van Heist aan de voet van de voetgangersbrug (kleine witte vuurtorentje – Zeedijk nr. 64).

Praktisch: Voorinschrijving uiterlijk vòòr 22:00 uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website). Verrekijker en eventueel loep aangeraden.

Organisatie: Natuurexploratiewww.natuurexploratie.be

Gids: Patrick Demaecker – tel. 050/51.91.01 of 0475 407 929

Deelname: Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin.  Kinderen onder de 12 jaar gratis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen