vrijdag, mei 27, 2022
14.6 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Geleide vroegemorgenwandeling in de Zwinduinen  

Op zondag 15 mei 2022 om 5 uur organiseert Natuurexploratie een vroegemorgenwandeling in het Vlaams natuurreservaat De Zwinduinen. Op het programma staat het gevleugelde ochtendconcert met als solisten de nachtegaal en andere topzangers.

Dit is de laatste kans om dit jaar deel te nemen aan een vroegemorgenwandeling in het prachtige natuurgebied De Zwinduinen onder de deskundige begeleiding van Natuurexploratie. Tijdens deze vroegemorgenwandeling ontdekken de deelnemers werkelijk het ontwaken van de natuur met vogelzang. De lijsterachtigen, roodborst en winterkoning leiden het concert in terwijl het nagenoeg nog volledig donker is. Uiteraard is ook de nachtegaal met z’n prachtige afwisselende zang van de partij zodra je het dichtere struweel van de duinen bereikt. Langzaamaan wordt het concert aangevuld met de zang van de overige vogels zoals de mezen, grasmussen en uiteindelijk ook de vinkachtigen. 

Op dit ogenblik zijn werkelijk alle zomergasten van onze duinen uit het zuiden gearriveerd en in volle broedaantallen aanwezig. Alle soorten zijn dan ook volop bezig met het afbakenen van de territoria en zingen tegen elkaar op. Het ochtendconcert van onze zangvogels maakt deze tocht een fenomenale ervaring. De Zwinduinen tellen niet minder dan een kleine 20 zangposten van de nachtegaal, maar ook zwartkop, sprinkhaanzanger, braamsluiper, grasmus en eventueel spotvogel, bosrietzanger en boomleeuwerik zijn volop bezig met het afbakenen van hun territoria. “En uiteraard hebben we bijzonder oor voor de nu toch wel uiterst zeldzaam geworden zomertortel. Dit jaar opnieuw aanwezig of niet? Waar we wel zeker van z’n aanwezigheid zijn en een soort die we op z’n minst zullen horen is de koekoek, toch ook een opvallende en gracieuze verschijning” weet gids Patrick Demaecker te vertellen. “En uiteraard mogen we ook nu nog rekenen op doortrekkende soorten als tapuit, paapje, zwaluwen, gele kwikstaarten en de toch wel zeer zeldzame beflijster” aldus Natuurexplorator Patrick.

Praktisch:  

Afspraak: om 5 uur aan het Oosthoekplein te Knokke-Het Zoute. 

Voorinschrijving uiterlijk vòòr 22 uur de dag vòòr de wandeling via website www.natuurexploratie.be verplicht. Voor niet-leden voorafbetaling deelnameprijs door storting op rekening verplicht (zie info website). Verrekijker en eventueel loep aangeraden. 

Organisatie: Natuurexploratie. 

Gids: Patrick Demaecker – T 050 51 91 01 of 0475 407 929 

Deelname: Gratis voor leden van Natuurexploratie. Andere deelnemers 2,50 euro en max. 5,00 euro/gezin. Kinderen onder de 12 jaar gratis 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen