9 C
Knokke-Heist

Gemeente Knokke-Heist kan straks historisch stationsgebouw aankopen na goedkeuring in de gemeenteraad

Tijdens een belangrijk moment op de komende gemeenteraad van de gemeente Knokke-Heist moet het college van burgemeester en schepen groen licht krijgen om het prestigieuze stationsgebouw en de omliggende grond te kopen. Dit besluit kan genomen worden na een reeks van bodemissies in april, juli en augustus van dit jaar.

Op 12 augustus kreeg de gemeente het goede nieuws dat hun bod van 675.000,00 EUR was aanvaard door de NMBS. In september werd de onderhandse verkoopovereenkomst goedgekeurd door het college en werd er een voorschot van 10% op de verkoopprijs betaald aan de NMBS.

Nu wordt het Federaal comité tot aankoop van onroerende goederen de ontwerp-akte verkoop aan de gemeenteraad voorgelegd voor goedkeuring.

Dit is een spannende ontwikkeling voor de gemeente en het stationsgebouw zal zeker een welkome aanwinst zijn voor de gemeenschap.

Het station Heist heeft een rijke historie dat teruggaat tot 1868, toen de inhuldigingsfeesten plaatsvonden. Het traject Blankenberge-Heist werd voor het publiek geopend vanaf 22 juli 1868. Echter, tot midden de 20ste eeuw lag het station van Heist nog steeds aan de achterkant van het Heldenplein, middenin de badplaats.

Om de toeristen te besparen van het verkeer en de hinderlijke gevolgen werd in 1951 een nieuw station gebouwd op de plaats van het voormalige Koudekercke, waar Heist was ontstaan in de vroege middeleeuwen. Op de vrijgekomen plaats van de oude statie werd in 1954 een tramhuis opgetrokken.

In 2021 sloten de loketten hier hun deuren en werd het station een stopplaats. De moderne kusttram zorgt nu voor de verbinding met de andere kuststations, zoals station Zeebrugge-Dorp, station Blankenberge en station Oostende.

Met de aankoop van dit icoon van Heist, zal de gemeente in staat zijn om het gebouw te behouden voor toekomstige generaties en tegelijkertijd te investeren in de ontwikkeling van de stad. De aankoop van het stationsgebouw is een belangrijke stap in de geschiedenis van Heist en een welkome aanwinst voor de gemeenschap.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Like & deel onze nieuwsberichten

Geniet elke dag van onze gratis krant en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes. We waarderen het als je onze berichten op sociale media leuk vindt en deelt, dit helpt ons om onze inhoud nog verder te verspreiden. Dank je wel voor je steun en we hopen je regelmatig terug te zien!

logo kneistikrant

Ook dit moet je even lezen