17.6 C
Knokke-Heist

Gemeentebelangen hopen samen verder te gaan

De politieke sfeer in Knokke-Heist is onlangs opgeschud door verschillende persconferenties in naburige gemeenten, waar kandidaat-burgemeesters werden voorgesteld en in sommige gevallen zelfs partijnamen aangepast. In Knokke-Heist zelf blijft het traditioneel stil tot het laatste moment, maar er zijn nu al enkele lekken ontstaan die wij met onze redactie kunnen onthullen.

Huidig burgemeester Piet De Groote heeft volgens betrouwbare bronnen recentelijk gesprekken gevoerd met lokale partijvoorzitters van Open VLD en CD&V. Voor Gemeentebelangen was fractieleider Filip Van Eeghem aanwezig. De gesprekken waren gericht op de toekomst van de politieke samenwerking in de gemeente, met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 2024.

Het is waarschijnlijk dat de fusie van het gemeentelijk onderwijs op de agenda stond, maar vooral ook de plannen van Gemeentebelangen om de samenwerking met CD&V en Open VLD voort te zetten. Beide partijen zouden bereid zijn om opnieuw één lijst te vormen met Gemeentebelangen om zo de absolute meerderheid in Knokke-Heist te behouden.

Er zijn echter kritische geluiden vanuit zowel CD&V als Open VLD. Oud-burgemeester Manu Desutter (CD&V) beweerde dat Gemeentebelangen uit elkaar valt, en er was ook kritiek van de lokale Open VLD-voorzitter over de huidige politieke situatie rond het onderwijsdossier. Het is onduidelijk of deze kritiek is weggeëbd of dat er concessies zijn gedaan.

Het is nu aan de afdelingsbesturen en leden van CD&V en Open VLD Knokke-Heist om te beslissen of ze tot 2030 in Gemeentebelangen blijven geloven. De partijverantwoordelijken toonden zich na de vergadering alvast “positief” over een voortzetting van de samenwerking. Bij goedkeuring kunnen we een persconferentie verwachten waar de partijen hun verdere samenwerking officieel bekrachtigen.

Voor Gemeentebelangen zullen waarschijnlijk 16 kandidaten op de lijst staan, 10 voor CD&V en 5 voor Open VLD. De definitieve lijst wordt pas in juni 2024 publiek verwacht. Burgemeester Piet De Groote zal naar alle waarschijnlijkheid kandidaat-burgemeester zijn. CD&V en Open VLD moeten echter nog groen licht krijgen van hun afdelingen om “echt” terug mee te stappen in een samenwerking met Gemeentebelangen.

Terwijl Knokke-Heist wacht op deze cruciale beslissingen, blijft de vraag hangen: zullen de partijen tot een akkoord komen en hun samenwerking voortzetten, of zullen kritische geluiden in de diverse afdelingen de politieke toekomst van de gemeente op zijn kop zetten?

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen