19.5 C
Knokke-Heist

Geveltuinen: De Groene Revolutie in de Damse Straten – Tijd om in Actie te Komen!

De groene revolutie in de Damse straten is begonnen! Geveltuinen zijn een eenvoudige en duurzame manier om de omgeving op te fleuren en te ontharden. Lees verder en ontdek hoe u uw eigen geveltuin kunt beginnen en welke voordelen het biedt voor zowel de natuur als uw leefomgeving.

Geveltuinen zijn de laatste tijd een belangrijk gespreksonderwerp in Damme. Steeds meer inwoners kiezen ervoor om hun straten om te toveren tot groene oases en zo bij te dragen aan een duurzamere en mooiere leefomgeving. Een geveltuin is een beplant gedeelte van de openbare weg, geplaatst tegen de perceelgrens, inclusief de afboording. Het is het ideale moment om met uw eigen geveltuin te beginnen en zo uw straat op te fleuren.

Naast het esthetische aspect bieden geveltuinen tal van voordelen. Ze zorgen voor verkoeling tijdens hete zomers en helpen fijn stof uit de lucht te filteren. Bovendien houden ze regenwater langer vast, dempen ze geluid en zijn ze goed voor vogels, vlinders en bijen.

Zowel huiseigenaren als huurders kunnen een geveltuin aanleggen, mits toestemming van de eigenaar in het geval van huurders. Er zijn enkele voorwaarden waaraan voldaan moet worden, zoals het vrijhouden van verkeersborden en het niet belemmeren van het voetpad en andere weggebruikers. De aanplanting moet binnen een strook van maximaal 30 cm vanaf de voorgevel gebeuren, en voorzieningen van openbaar nut, zoals straatnaamborden en verlichtingspalen, moeten altijd zichtbaar en bereikbaar blijven.

Dus waar wacht u nog op? Begin vandaag nog met het plannen van uw geveltuin en draag bij aan de groene revolutie in onze straten! Houd onze digitale krant in de gaten voor meer tips, inspiratie en verhalen over hoe geveltuinen de lokale gemeenschappen ten goede komen. En wie weet, misschien wordt uw straat wel de volgende groene parel van België!

Ontdek binnenkort in onze krant hoe een lokale buurtbewoner zijn straat omtoverde tot een groene oase en welke impact dit had op de leefbaarheid van de buurt.

Hoe aanvragen

Online aanvraagformulier

Regelgeving

Reglement dowloaden

Meer info

Bekijk voor meer informatie de website van PCS (proefcentrum voor de sierteelt) 

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen