13.9 C
Knokke-Heist
5 augustus , 2021
HomeZeebruggeZeebrugse HavenGodetia stopt na 50 jaar met varen

Godetia stopt na 50 jaar met varen

Het was een emotioneel moment afgelopen weekend voor de mariniers in Zeebrugge, want het marineschip de Godetia stopt na 50 jaar met varen. Het heeft overal ter wereld missies gedaan op zee: van het redden van bootvluchtelingen, tot het afleveren van hulpgoederen afleveren en mijnen opruimen … Deze ochtend kwamen ze terug van een allerlaatste missie, die ongeveer een half jaar heeft geduurd. Dat werd extra speciaal voor 2 mariniers: zij kregen bovenop een eresaluut met toeters en bellen ook nog een huwelijksaanzoek.

De laatste missie was extra zwaar door de coronamaatregelen. 6 maanden lang zaten ze vast op het schip en konden ze geen voet aan wal zetten. “Ik doe mijn job graag, maar nu vielen alle extra’s weg die het leven op zee toch iets aangenamer maken. Daardoor hadden we ook nog minder contact met het thuisfront. Als de technologie het toestond, dan hadden we eens wifi op zee, maar we hebben heel vaak een week geen contact gehad”, legt Kenneth Dryoel uit.

Vandaag viert de Belgische Marine een bijzondere dag en ik mocht ervan deel uitmaken. Als stagiaire in Communicatie en marketing krijg ik de kans om bij de Belgische Marine een leerrijke en toch supertoffe stage te lopen hier in de Marinebasis van Zeebrugge. Mijn dag begon al met enorm veel adrenaline en goede energie. Vandaag op het programma de terugkomst van het schip de Godetia na 5 maanden missie. Niet alleen wordt de bemanning herenigd met hun familie en vrienden na lang gemis, maar neemt het schip zelf ook afscheid omdat ze namelijk met pensioen gaat en dit is zeker welverdiend. Het was een klein spektakel wat zich hier afspeelde, de helikopters vlogen over, het schip voer binnen en de muziekkapel van de Marine speelde mooie muziek om de hereniging te begeleiden. Wat ik rondom me zag gebeuren vond ik echt een ervaring op zich. De mensen verzamelden zich rondom mij en zwaaiden al gretig naar hun familie aan boord van het schip. Prachtig, ik heb geen ander woord om het te beschrijven. Eenmaal van boord hoorde ik ook van de Commandant, dat er nog een verrassing stond te gebeuren en wat ik altijd op films zag gebeuren, gebeurde nu in het echt. Maar liefst 3 huwelijksaanzoeken vonden plaats hier op Zeebrugge in het bijzijn van alle families en vrienden en ze werden allemaal positief beantwoord. Natuurlijk was de pers er als de kippen bij om dit alles mooi in beeld te zetten. Deze herinnering zal me altijd bij blijven. Het mooiste beeld dat ik meeneem is een papa die zijn dochtertje in zijn armen nam en zijn kepie aan z’n dochtertje gaf. Een mooi afscheid voor de Godetia & de bemanning. Ik dank hierbij het redactieteam en het commando om mij dit moment te laten beleven.

Tekst: Evangelista Vasquez MercedesStagiaire Communicatie & marketing @Arteveldehogeschool.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers