Home Politiek Goed nieuws voor de restauratie van ’t Boerenhof

Goed nieuws voor de restauratie van ’t Boerenhof

2

Er is eindelijk vooruitgang in het dossier van ’t Boerenhof. “Het restauratiedossier is goedgekeurd en staat op de wachtlijst om een erfgoedpremie van 216.226,37 euro te ontvangen. Het dossier kan bij hoogdringendheid behandeld worden, gelet op het instortingsgevaar.  Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Matthias Diependaele (N-VA), bekijkt of hij nog dit jaar de erfgoedpremie kan toekennen.” reageert Cathy Coudyser, Vlaams parlementslid en inwoner van Knokke-Heist.  Ze vroeg naar een stand van zaken bij de bevoegde minister.   

De historische hoeve ’t Boerenhof in Heist, gelegen op de vroegere woonterp ‘Koudekerke’, gaat terug op een 12de-eeuwse tiendenschuur van de Sint-Bertijnsabdij van Sint-Omaars. Het geheel van de oorspronkelijke gebouwen werd beschermd als monument bij besluit van 27 mei 1971.

In dit dossier bestaat een voortraject van zachte handhaving. Sinds 2015 kreeg de eigenaar 3 aanmaningen om dringende herstelwerken uit te voeren.  In 2018 diende de eigenaar een ontwerpdossier in voor de cascorestauratie van de schuur met het oog op het verkrijgen van een erfgoedpremie. Mits enkele aanpassingen is nu het restauratiedossier goedgekeurd en staat het dossier op de wachtlijst om een erfgoedpremie van 216.226,37 euro te ontvangen. Gelet op de hoogdringendheid bekijkt minister Diependaele of hij dit jaar dat bedrag nog kan toekennen.

Onlangs werd het nood-dak door een voorjaarsstorm opnieuw beschadigd, zoals je kon lezen in onze krant.  De eigenaar liet het dak ondertussen opnieuw inpakken. Cathy Coudyser (N-VA) : “Laat ons hopen dat dit dossier verder positief evolueert.  Deze unieke erfgoedplek kan voor de eigenaar, maar ook voor de inwoner en bezoeker van Heist een interessante creatieve en toeristisch-recreatieve invulling krijgen.”

2 REACTIES

  1. Hopelijk komt er inderdaad wat schot in de restauratie van de oude schuur. Het zou jammer zijn dat deze na decennia van verkrotting, stormen en waterinsijpeling wel eens reddeloos verloren zou gaan wegens
    een grote kans op instorting. Het is jammer dat men de koe niet eerder bij de horens heeft gevat.

  2. Zou een ideaal Cartoon Museum zijn .Gans het jaar toegankelijk zoals Sincfala en Freedom Museum met een combiticket . Cartoons horen even goed bij Heist als het Boerenhof en zijn even aantrekkelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here