zaterdag, juli 2, 2022
12.7 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Gratis bloembollen voor alle inwoners

De kleurrijke beplantingen op rotondes en pleinen in Knokke-Heist oogstten dit jaar heel wat bijval bij inwoners en bezoekers. Vanaf maandag 16 mei 2022 worden alle bloembollen op het grondgebied verwijderd en vervangen door zomerbeplanting. Normaal belanden deze bloembollen ieder jaar op de composthoop maar duurzaam is deze manier van werken uiteraard niet.  Daarom zal de gemeentelijke groendienst een plan uitwerken om vanaf volgend jaar de bloembollen op een efficiënte manier te recupereren.  

Gratis bloembollen te verkrijgen op de Knokke-Heistse bloemperken 

In afwachting daarvan heeft het gemeentebestuur besloten om de bollen van tulpen en hyacinten dit jaar gratis ter beschikking te stellen van de bevolking. De werklui die in de komende weken de planten uithalen, zijn gebrieft dat ze de bollen mogen meegeven aan al wie er om vraagt. Geïnteresseerden moeten wel zelf een stevige zak of bak meebrengen om de planten te transporteren.   

Hoe moet je bloembollen bewaren?  

Laat de plant uit zichzelf afsterven 

De verwelkte bloem mag je eruit knippen, omdat deze anders zaad zal aanmaken en dat is niet de bedoeling. We willen dat de bol zich concentreert op de opslag van reservevoedsel om te overleven. Laat daarom zeker de bladeren aan de bol! Hij zal het voedsel namelijk uit de bladeren zuigen, waardoor hij terug sterk wordt. Zodra de bladeren “leeggezogen” zijn, sterven ze af.  

Maak de bollen schoon 

  • Het is belangrijk dat de bollen proper bewaard worden. 
  • Wrijf het vuil en de aarde van de bol af. 
  • Was ze zeker niet met water. Bloembollen houden niet van nattigheid, ze gaan ervan rotten. 

Bewaar ze droog, koel en donker 

  • Als de bollen netjes en volledig droog zijn, kun je ze bewaren. 
  • Wikkel ze in oud krantenpapier en stop ze in een doos. Waar je de doos zet, maakt niet uit. Zolang het maar een donkere, koude en vooral droge plaats is. Een droge kelder of kleerkast zijn perfect. 

Wanneer mogen terug uit hun doos? 

Wanneer je de bloembollen terug bovenhaalt, hangt af van wat je ermee wil doen. 

De tuin in: 
Ook je tuin kan in het vroege voorjaar wel wat fleur gebruiken. Plant daarom de bewaarde bollen in de herfst in je tuin. De maand oktober is perfect, maar eigenlijk kan het zolang het nog niet vriest. De reden waarom ze zo vroeg de grond in moeten is simpel: de bloembollen hebben een koudeperiode nodig om in het voorjaar bloemen aan te maken. Een ander voordeel is dat de bol gaat wortelen en sterker zal zijn.  Plant de bollen ook altijd in groep. 

Terug in de woonkamer: 
Heb je geen tuin of verkies je bloemen in de woonkamer? Ook dat lukt perfect met bewaarde bollen. Het enige waar je op moet letten is dat ze zeker een koudeperiode nodig hebben. Om de winter na te bootsen, plaats je de bollen 6 à 8 weken in een koude garage of koelkast. Daarna kun je ze planten in een potje en je zult zien: binnen de kortste keren zie je een groen blad dat tevoorschijn komt. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen