5.1 C
Knokke-Heist
vrijdag, december 3, 2021
your alt tag'

Green Friday bij Oxfam

Vrijdag 26 november is de hoogdag van de overconsumptie: dan vallen er overal verleidelijke kortingen te bespeuren. Behalve bij Oxfam, zij geven doorheen heel het jaar al eerlijke prijzen voor kwaliteitsvolle kleding, Eerlijke voeding en artisanale producten. En doen daarom mee met “Green Friday” als een alternatief. 

Black Friday is hét symbool bij uitstek geworden van blinde consumptiewoede. Met Green Friday wil Oxfam België ingaan tegen de overconsumptie en wegwerpcultuur. Er zullen geen kortingen zijn bij Oxfam want zij bieden het hele jaar door ‘de juiste prijs’. 

In het recente Oxfam-rapport ‘Carbon Inequality in 2030’ wordt de CO2-uitstoot gelinkt aan consumptie van verschillende inkomensgroepen tegen 2030. Om binnen de marge van 1,5°C te blijven, zou elke mens op aarde tegen 2030 gemiddeld slechts 2,3 ton CO2 per jaar mogen uitstoten – dat is ruwweg de helft van de gemiddelde voetafdruk van elke persoon op aarde vandaag. Gemiddeld is de hoeveelheid CO2 die een persoon in ons land uitstoot 8 keer hoger dan de limiet. 

“Dat eindeloos consumeren heeft ons aan de rand van een klimaatramp gebracht. Terwijl de overconsumptie van een rijke minderheid de klimaatcrisis verder aanwakkert, zijn het vooral de meest kwetsbaren die de prijs betalen,” aldus Marianne Rombout, vrijwilliger bij Oxfam Knokke-Heist. 

Oxfam België heeft zich aangesloten bij de wereldwijde klimaatbeweging om deze ongelijkheid te bestrijden. Zo was Oxfam ook aanwezig op de klimaatconferentie in Glasgow waar ze 5200 petitiehandtekeningen overhandigde aan klimaatminister Khattabi om een ambitieus klimaatbeleid te eisen. 

Oxfam winkels 

Door Oxfam tweedehandswinkels te bezoeken steunen klanten Oxfam België om samen tegen ongelijkheid te strijden. Het geld dat de winkels ontvangen, financiert humanitaire hulp en solidariteit wereldwijd en helpt Oxfam België druk uitoefenen op het beleid in België. Met je aankopen bij Oxfam Wereldwinkels help je mee het leven verbeteren van de mensen die ons voedsel produceren.  

Klanten die op Green Friday kiezen voor aankopen bij Oxfam Knokke-Heist, krijgen een goodie bag met een lekkere groene appel van Zoetepolder, zolang de voorraad strekt. Met een knipoog naar Fair Trade Gemeente, lokale productie en consumptie.  

Oxfam België heeft 240 winkels, waarvan 40 tweedehands winkels en 200 Wereldwinkels. De eerste Oxfam-tweedehandswinkel opende 55 jaar geleden in Brussel én de tweede in wat toen nog Knokke was, op de Zeedijk in het Zoute. Het hele Oxfam België netwerk telt meer dan 8000 vrijwilligers.  

Ook dit moet je even lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Hier praat men over