Gemeenteraadslid Luc Lierman

Maar stellen zich wel vragen bij het gegoochel met de vele miljoenen

Het gemeentebestuur met het nieuws, dat  ze de Lokale Economie via een “superboost” een meer dan serieuze duw in de rug willen geven. Dat de Corona-crisis ernstige gevolgen heeft voor zoveel inwoners, alsook voor de lokale handelaars, is ondertussen duidelijk, zegt Groen Knokke-Heist in een persbericht. Op de gemeenteraad van 30 april toonde fractie Groen, het kartel tussen de lokale partijen Groen en sp.a in onze gemeente, eigen zeggen daar veel naar begrip voor.

In het oorspronkelijk besluit van het Schepencollege van 24 april, was er sprake van  een investering van anderhalf miljoen in projecten zoals o.m. aanpassing van de Gouden driehoek (Lippenslaan). Daar kwam ondertussen  een investering van 4 miljoen euro bij , “om elke tweede verblijver een waardebon van 200 euro te geven”.

Raadslid Luc Lierman, fractie Groen, vroeg op de gemeenteraad van 30 april aandacht voor de situatie van alle “eerste verblijvers” (lees : alle 30 000 inwoners). “Als je die inwoners, die het hele jaar hier wonen, niet uit het oog verliest, verruim je het draagvlak voor je lokale economie al tot 50 000 mogelijke klanten”, stelde raadslid Luc Lierman vast.

Het gemeentebestuur nam deze overweging op in hun actieplan. Het oorspronkelijk voorziene bedrag van 4 miljoen voor tweede verblijvers zou uitgebreid worden met een bedrag van 2 miljoen voor de doelgroep” inwoners/gezinnen uit onze badstad.”

In de gemeentelijke mededeling staat:  “Voor de eigen inwoners wordt per gezin een waardebon van 150 euro voorzien. Om de waardebon te kunnen innen moet er door elk gezin eerst een minimumbedrag worden gespendeerd in de handels- en horecazaken van de badstad door middel van een digitaal systeem. Het ingenieuze spaarsysteem pompt 30 miljoen euro in de lokale economie”.

Fractie Groen, is blij, met het nieuws, dat het Schepencollege het voorstel van fractie Groen ernstig nam.  “Nochtans blijven wij als fractie waakzaam. Aan welke voorwaarden er voldaan zal  moeten worden, om als gezin/inwoners voor die bon in aanmerking te komen, is nog niet duidelijk”, stelt raadslid Luc Lierman.

Verder stelt fractie Groen zich vragen, over het gegoochel met vele miljoenen, die momenteel bij het gemeentebestuur de ronde doen. Op 24 april was er sprake, dat  “voor de komende 10 jaar  20 miljoen euro voorzien werd”.   Gisteren klonk het, dat “het ingenieuze spaarsysteem 30 miljoen euro pompt in de lokale economie”.

“Onze inwoners hebben behoefte aan geloofwaardigheid in de voorstellen, wil men de  basis leggen  voor het herstel van vertrouwen. Geen korte termijnpolitiek. Hoe worden deze bedragen gefinancierd? Op korte of op middellange termijn? Deelnemen aan een opbod tussen de kustgemeenten, met oogverblindend goochelwerk van vele miljoenen, zorgt voor drijfzand. De inwoners, zowel als onze lokale economie, kunnen ongeloofwaardigheid missen als kiespijn.  Vertrouwvolle maatregelen, ervoor zorgen, dat iedereen mee genomen wordt in de relance,  schept hoop. Daar krijg je onze lokale handel terug mee op de reels. Daar is elke eerste – en tweede verblijver mee gediend”, besluit raadslid Luc Lierman.

4 REACTIES

  1. Ik stel vragen bij het feit dat de tweede verblijvers (ze verblijven per jaar enkele weken in Knokke) recht hebben op € 200. Het zijn allemaal groot verdieners – sportlui en Ceo’s enz.. de gewone mens met een gewoon loon of pensioen komen op de tweede plaats. Zij zorgen er voor dat de economie in Knokke-Heist het hele jaar door op peil wordt gehouden.

  2. Hoe je ook draait of keert: deze pandemie plaatst ons allen voor ongekende uitdagingen.
    Zeker in West – Europa wordt een verwende en zorgeloze generatie plotseling geconfronteerd met een onzichtbare vijand.
    Het blijft, als we alles eens overlopen (zie ook een recente uitgebreide opinie in de Kneistikrant), aanmodderen. Het geld kan niet op en waar het allemaal terecht komen zal en wie de rekening betalen zal is onduidelijk, of zeer duidelijk?
    Een zaak ligt delicaat bij de drie kustgemeenten die een onderscheid maken tussen de eigen inwoners op het vlak van belastingen (tweede verblijf) en geen aanvullende personenbelasting heffen voor de eigen inwoners: dit systeem kraakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here