vrijdag, mei 27, 2022
14 C
Knokke-Heist
your alt tag'

Groen/Vooruit Knokke-Heist: De Raad van State deed haar werk!

De Raad van State doet niets meer of minder, dan de beslissingen (van o.m. een gemeentebestuur) toetsen aan de wetten.  Zo zorgt de Raad van State er ook voor, dat de overheid zich aan de regels houdt.

Het Uitvoeringsplan “Zuidelijke rand Westkapelle” werd door de Raad van State in  het arrest van 25 april 2022 vernietigd. Bovenvermelde zaak zorgde  al heel wat jaren voor (rechts)onzekerheid  in onze gemeente.

Er bestaat een reële kans,  dat de  gemeente door dit arrest volgens Groen Knokke-Heist nu voor een aantal  onvoorziene uitgaven staat, die de inwoners (veel) belastinggeld zullen kosten.

Dit geld moet gevonden in de begroting.  Stelt zich de vraag, of  hierdoor in de toekomst voldoende geld besteed kan worden aan een aantal posten, waar binnen onze gemeente echt nood aan is? Sociale woningen, meer groen en park  en natuur i.p.v. steeds meer beton,  preventieve gemeentelijke maatregelen in voorbereiding op  de klimaatverandering in de komende decennia… De (vaak verborgen) armoede stijgt, zeker door de energiekosten. Een euro belastinggeld kun je maar één keer uitgeven. Het Schepencollege staat na dit Arrest voor ingrijpende keuzes. En wat met het desbetreffende RUP?

Het arrest betekent ook, dat er zeker opnieuw vertraging zal ontstaan  in de plannen om meer betaalbare woningen  voor jonge gezinnen en alleenstaanden in onze gemeente te realiseren. 

Het idee van gewezen burgemeester Lippens en Gemeentebelangen, om de Keuvelwijk  in deelgemeente Knokke aan te leggen, komt hoogstwaarschijnlijk, op losse schroeven te staan. 

Hoe krijg je dit uitgelegd aan die vele jonge gezinnen, mensen met kinderen en alleenstaanden, die al jaren hopen en dromen om ooit in hun gemeente van geboorte nog een betaalbare woning te kunnen verwerven?  Een woning,  niet bedoeld als  belegging of  als tweede verblijf… Zoiets belooft het College toch al jaaaren… En nu?

Als de jarenlange beloftes van Gemeentebelangen i.v.m. betaalbare woningen  op drijfzand gebouwd blijken te zijn, is dit volgens Vooruit en Groen geen voorbeeld van “goed bestuur”.  Vooruit en Groen wijzen a.d.h. van dit Arrest op de verantwoordelijkheid die het Gemeentebestuur draagt.

Met “prestigeprojecten”  alleen  blijft Knokke-Heist  in de komende 10 jaar geen leefbare gemeente meer. Vooruit en Groen  kiezen voor  een gezonde mix van alle generaties het hele jaar door.  Dat bekom je niet, door als gemeentebestuur nu  je eigen jonge mensen en gezinnen de gemeente uit te jagen. Wat al 15 jaar het geval is… “Misschien zullen jullie hier ooit betaalbaar kunnen wonen. Als je maar genoeg geduld hebt….”  Echt waar???

Het kartel Vooruit en Groen vraagt uitdrukkelijk , dat het Gemeentebestuur betaalbaar en sociaal  wonen nu eindelijk op de allereerste plaats zet in de prioriteitenlijst en een duidelijk plan aan de bevolking voorlegt.

De Raad van State deed haar werk.  Een lokale overheid moet zich ook houden aan de regels.  De bal ligt in het kamp van het gemeentebestuur.

8 REACTIES

 1. Vooruit en Groen zijn waarschijnlijk nooit in de wijk Heulebrug geweest waar vooral jonge gezinnen wonen .
  En ook in de Hoost op de markt van Heist zijn betaalbare woningen voorzien .
  Probleem is dat vele jonge gezinnen niet in aanmerking komen voor een sociale woning omdat hun inkomen te hoog ligt .
  Wel eigenaardig dat Vooruit en Groen nu prioriteit geven aan de belangen van een grondontwikkelaar .

 2. Zoals door economen vastgesteld: de lagere middenklasse is de pineut van het gehele systeem: men verdient te veel om in aanmerking te komen voor bv. een steunmaatregel en men verdient te weinig om de prijzengekte te kunnen volgen.
  Misschien moet men ook eens onderzoeken hoe alles zo verkeerd is kunnen lopen in Kneistiland. Uit een recente column van Plato blijkt dat onze kust tot na WO II zo goed als “open” was. Een gebrekkig inzicht in de werkelijke noden, korte termijndenken, verkavelingsdrang en overdreven nadruk op het toerisme zorgen nu voor problemen. Is besturen ook niet vooruitzien?

 3. Het gemeentebestuur zou eens de moed moeten hebben om de domiciliefraude in KH aan te pakken. Deze fraude kan heel wat aan het licht brengen, te beginnen met veroordelingen voor valsheid in geschriften, enz…

  • “Het gemeentebestuur zou eens de moed moeten hebben om de domiciliefraude in KH aan te pakken.”

   Aan KH, zo hoort u het ook eens van een ander!

   Tja, is inderdaad een heikel punt, nochtans zeer eenvoudig aan te pakken maar daar is zoals u terecht stelt (politieke) moed voor nodig, leiderschap is ook altijd leuk meegenomen, twee zaken die essentieel zijn voor goed bestuur!

 4. Domiciliefraude gewoon controle op hun waterverbruik en je gaat wel zie wie… ik ken er wel vele maar ja vriendjes en politiek .

 5. Het valt mij op dat er veel wordt gereageerd op het fenomeen domiciliefraude, blijkbaar is dat toch iets dat veel voorkomt maar hoogstwaarschijnlijk ondermaats wordt aangepakt, men wil vermoedelijk het imago niet te veel aantasten, een imago van “glitter” en “glamour”, rijkdom tot in de hemel? Misschien is dit iets om voor te leggen in de gemeenteraad en dan richt ik mij vooral tot de oppositie omdat de huidige bestuurders kennelijk te kort schieten. De oppositie zou bijvoorbeeld het aantal ambtshalve inschrijvingen en/of schrappingen kunnen opvragen en dit naargelang de verschillende deelgemeenten daar ik grote verschillen vermoed.

  – Inderdaad het waterverbruik controleren is sluitend en onweerlegbaar.
  – Voor de wijkagent zie ik het volgende: uitpuilende brievenbussen, zich laten informeren door de buren, rolluiken altijd dicht of ’s avonds nooit licht, onrechtmatig toegang verschaffen met sleutel enz…
  – Personen die al gekend staan of betrapt zijn m.a.w. veelplegers (die zijn er!), veel strikter opvolgen.

  Het voorgaande staat natuurlijk haaks op “vriendjes en politiek”!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen