vrijdag, april 19, 2024
HomeHaven / ZeebruggeGrote Investeringen in Blauwe Economie en Drone Technologie

Grote Investeringen in Blauwe Economie en Drone Technologie

In een baanbrekende ontwikkeling heeft de Vlaamse minister van Economie, Jo Brouns, aangekondigd dat bijna 1,3 miljoen euro wordt geïnvesteerd in twee ambitieuze projecten in West-Vlaanderen. Deze projecten, genaamd Test@Sea en Vertiports, zijn gericht op het bevorderen van blauwe economie en drone technologie.

Het Test@Sea-initiatief richt zich op het ontwikkelen van nieuwe maritieme technologieën in de Noordzee, te beginnen bij het Blue Accelerator platform nabij Oostende. Dit project zal verder uitbreiden met een drijvende faciliteit dieper in zee, wat de testcapaciteiten aanzienlijk vergroot.

Vertiports daarentegen focust op het onderzoeken en ontwikkelen van efficiënte drone luchtbruggen voor transport over lange afstanden. Deze ontwikkelingen zullen niet alleen de regionale economie stimuleren, maar ook bijdragen aan duurzame en technologisch geavanceerde oplossingen voor transport en industrie.

De financiering van deze projecten is een samenwerking van verschillende niveaus: de Vlaamse Regering, het Europese EFRO-fonds, en provinciale bijdragen, wat de totale investering op ruim 5,7 miljoen euro brengt. Dit benadrukt de gecoördineerde inspanningen tussen de provincie West-Vlaanderen en de Vlaamse Regering.

De Vlaamse minister van Economie, Jo Brouns, en député Jean de Bethune benadrukken het belang van deze projecten in het versterken van de innovatiecapaciteit in West-Vlaanderen. Deze projecten zijn onderdeel van een grotere reeks initiatieven die onder de paraplu van de Geïntegreerde Territoriale Investering (GTI) West-Vlaanderen vallen. Zo zullen diverse economische sectoren zoals machinebouw, mechatronica, nieuwe materialen en voeding profiteren van deze investeringen.

Deze ontwikkelingen vormen een cruciale stap in de economische groei en technologische vooruitgang van West-Vlaanderen. De integratie van innovatieve projecten zoals Test@Sea en Vertiports positioneert de regio als een leider in zowel de blauwe economie als in de drone technologie.

Doe mee aan de discussie! Hoe denk jij dat deze investeringen de toekomst van West-Vlaanderen zullen vormgeven? Deel je gedachten en ideeën via sociale media met #InnovatieWestVlaanderen.