dinsdag, april 16, 2024
HomeKnokke-HeistGulheid van Knokke-Heist: Ex-covid-patiënt schenkt UZ Gent hypermoderne loopband

Gulheid van Knokke-Heist: Ex-covid-patiënt schenkt UZ Gent hypermoderne loopband

In een tijd waar solidariteit en dankbaarheid hand in hand gaan, heeft Philippe Van Biervliet, een voormalige covid-patiënt uit Knokke-Heist, een opmerkelijk gebaar van dankbaarheid getoond aan het revalidatiecentrum van het UZ Gent. Na een levensbedreigende strijd tegen covid-19 in 2020, waardoor Philippe zelf aan den lijve ondervond wat revalideren inhoudt, besloot hij iets terug te doen voor de instelling die hem door deze donkere periode hielp.

De kracht van gemeenschap: van idee tot realisatie

Het idee ontstond toen een van de kinesisten in het revalidatiecentrum sprak over hun wens voor een geavanceerd revalidatietoestel, de C-Mill VR+, maar de middelen ontbraken om deze wens te vervullen. Gedreven door een diepgevoelde dankbaarheid en de wens om bij te dragen aan de genezing van toekomstige patiënten, nam Philippe het initiatief om een crowdfundingcampagne op te zetten. Samen met andere ex-revalidanten, kunstenaar Koen Vanmechelen, en de steun van Guy en Linda Pieters van Galerij Pieters ook uit onze gemeente, wist hij maar liefst bijna 200 000 euro te verzamelen.

Innovatie ten dienste van herstel

De C-Mill VR+, het toestel dat met de opgehaalde fondsen werd aangeschaft, staat nu te schitteren in het revalidatiecentrum. Dit state-of-the-art apparaat ondersteunt het lichaam tijdens het lopen en maakt gebruik van virtuele realiteit om de revalidatie niet alleen effectiever maar ook aangenamer te maken voor zowel volwassenen als kinderen. Door het creëren van een interactieve oefenomgeving kunnen patiënten op een motiverende manier werken aan hun herstel.

Een persoonlijke reis van herstel

Philippe’s eigen revalidatieverhaal is een getuigenis van de veerkracht van het menselijk lichaam en de kracht van vastberadenheid. Van een situatie waarin hij volledig verlamd was en niet kon spreken, tot het moment waarop hij, ondersteund door therapeuten, weer zijn eerste stappen zette. Zijn ervaringen in het revalidatiecentrum, waar hij getuige was van de toewijding en professionaliteit van het personeel, inspireerden hem om deze significante schenking te doen.

Een blijvende impact

Philippe’s genereuze gebaar gaat verder dan alleen de schenking van een hypermodern toestel. Het benadrukt het belang van gemeenschapssteun, de impact van technologische vooruitgang in de gezondheidszorg, en de onmiskenbare waarde van empathie en solidariteit. Zijn verhaal is een inspirerend voorbeeld van hoe individuele initiatieven een significante en positieve invloed kunnen hebben op de samenleving.

Philippe Van Biervliet heeft niet alleen een instrument geschonken dat het herstelproces van vele patiënten zal verbeteren, maar heeft ook een krachtig verhaal van hoop en dankbaarheid achtergelaten. Zijn actie herinnert ons eraan dat uit de moeilijkste tijden mooie initiatieven kunnen voortkomen, en dat samenwerking en gemeenschapszin essentieel zijn voor vooruitgang. Het is een verhaal dat nog lang zal resoneren binnen en buiten de muren van het UZ Gent.