Home Knokke-Heist Had Odette effect op de Paardenmarkt? Niemand weet het!

Had Odette effect op de Paardenmarkt? Niemand weet het!

Op de stranden van de Westkust en Noord-Frankrijk zijn de afgelopen dagen meer dan 1.000 bidons motorolie aangespoeld. De flessen zijn meer dan 54 jaar oud. Op de flessen staat het jaartal 1966, het jaar waarin ze gefabriceerd werden. Sommige van de bidons lekken.

Na een zware storm zoals Odette vragen nogal wat Knokke-Heistenaars zich af hoe het zou zijn met de “paardenmarkt” voor onze kust. Als olie-bidons van amper 54 jaar oud al lekken en loskomen uit een container na een storm. Is de kans toch groot dat er ook beweging is op de Paardenmarkt?

Na de eerste Wereldoorlog bleven in heel België grote hoeveelheden oorlogsmateriaal achter. De verzameling en de voorlopige opslag in munitiedepots zorgde voor uiterst gevaarlijke situaties. Omdat de toestand langzaam maar zeker onhoudbaar werd en ontmanteling van de munitie nog te veel risico inhield, besliste de Belgische regering eind 1919 de munitie in zee te storten. Gedurende zes maanden werd dagelijks een scheepslading munitie gedumpt op de ondiepe zandplaat “Paardenmarkt”, vlak voor de kust van onze gemeente. Nadien werd de stortplaats al gauw vergeten.

Tijdens baggerwerken in 1971 stootte men ten oosten van de haven van Zeebrugge op 17 plaatsen op munitie en gifgasgranaten. De munitie was gedeeltelijk bedekt onder een dunne laag sediment en dus was de staat van de munitie “opmerkelijk goed”. Een magnetometrisch onderzoek in 1988 bevestigde de aanwezigheid van granaten in een grotere zone. Voortaan werd het gebied op hydrografische kaarten aangeduid als een vijfhoek met een oppervlakte van ongeveer 3 km² met een anker- en visverbod. Hoe het er nu bijligt na de krachtige storm van afgelopen weekend kon niemand ons zeggen. Moeten we ons daarom zorgen maken of niet.

2 REACTIES

  1. Dat die giftige munitie na honderd jaar niet meer netjes op zijn plaats zal blijven liggen zijn is logisch. Hoeveel stormen zouden we in die tijdspanne al gehad hebben? Misschien kunnen de toekomstige mijnenjagers met hun hypermoderne onderwaterdrones één en ander in kaart brengen maar het zaakje saneren zal een ander paar mouwen zijn. Dertigduizend ton munitie gevuld met dodelijke gifgassen opruimen is een zo goed als onbegonnen werk. Het lokaliseren ervan, afbakenen en die site dan met rust laten zal misschien het beste zijn. Er moet maar één exemplaar ontploffen om een kettingreactie in gang te zetten en dan zijn we nog véél verder van huis.

  2. Dirk , geen paniek zaaien hé ! Die dertig duizend ton is niet alleen munitie maar ook allerlei militaire afval . De paardenmarkt wordt regelmatig gecontroleerd door onze overheid .Tot nu toe was het standpunt dat men het het best liet rusten . De kans is groot dat die munitie al lang volledig doorroest is en het gas van bepaalde munitie in de lucht ontsnapt. Wees maar gerust : hoe langer het er ligt , hoe minder gevaar het oplevert .

Comments are closed.

- Advertisment -

Lees ook dit

Wat zal er vanaf dinsdag veranderen?

Je leest van alles op sociale media. Vandaar dat we de echte maatregelen nog eens op een rijtje zetten. Het Overlegcomité heeft beslist dat...

De jaarlijkse cijfers achter de Kneistikrant en de media in het algemeen

De Vlaamse Regulator voor de Media, de onafhankelijke toezichthouder voor de Vlaamse audiovisuele media, publiceert vandaag het rapport ‘Mediaconcentratie in Vlaanderen 2020’. Het gaat...

GBS Het Anker bekroond met Verkeer op School-medaille

De gemeentelijke basisschool Het Anker uit Knokke-Heist werd onlangs door de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) beloond met een gouden Verkeer op School-medaille. De school kreeg deze bekroning...

Fransman komt (brom) fietsen stelen in Knokke-Heist

De lokale politie Damme/Knokke-Heist pakte afgelopen dagen een 25-jarige Fransman op voor verschillende bromfiets- en fietsdiefstallen in Knokke-Heist. Het politieteam kwam de verdachte ​begin...

Recente reactie van onze lezers