15 C
Knokke-Heist

Haven Antwerpen-Brugge schrapt extra afvalbijdrage voor gevaarlijk afval

De Port of Antwerp-Bruges zet een opmerkelijke stap in de aanpak van gevaarlijk afval door vanaf 1 april 2023 de extra afvalbijdrage af te schaffen. Deze beslissing volgt op verzoeken van scheepsagenturen en de afvalsector. De havenautoriteit zal de kosten voor de afgifte van gevaarlijk afval in 2023 opvangen met de bestaande afvalbijdragen, terwijl de resterende bijdragen vanaf 2024 verhoogd worden om deze extra kosten te dekken.

Na een periode van negen maanden heeft de Port of Antwerp-Bruges besloten om de extra afvalbijdrage voor gevaarlijk afval per 1 april 2023 niet langer in rekening te brengen. Deze beslissing is genomen op verzoek van de scheepsagenturen en de afvalsector, die vroegen om een meer evenwichtige verdeling van de kosten voor de verwerking van gevaarlijk afval.

De extra afvalbijdrage werd ingevoerd op 1 juli 2022 om de kosten voor de afgifte van gevaarlijk afval te dekken, waaronder chemisch afval, olie en asbest. De bijdrage was bedoeld om de kosten te verlagen voor degenen die gevaarlijk afval verwerken en om de haven van Antwerpen-Brugge verder te verduurzamen. Echter, na overleg met belanghebbenden en analyse van de impact van de maatregel, heeft de havenautoriteit nu besloten om de extra bijdrage stop te zetten.

In plaats van de extra afvalbijdrage zal de Port of Antwerp-Bruges in 2023 de kosten van de afgifte van gevaarlijk afval dekken met de bestaande afvalbijdragen. Vanaf 2024 zullen de resterende afvalbijdragen verhoogd worden om de extra kosten te dekken. Dit betekent dat alle betrokken partijen in de haven, zoals scheepsagenturen, afvalinzamelaars en verwerkers, evenredig zullen bijdragen aan de verwerking van gevaarlijk afval.

Deze beslissing markeert een belangrijke stap in het streven van de haven van Antwerpen-Brugge om een duurzame haven te worden. De havenautoriteit blijft zich inzetten voor het stimuleren van een verantwoorde omgang met afvalstoffen en het bevorderen van een circulaire economie. Door een eerlijke verdeling van de kosten voor de verwerking van gevaarlijk afval, wordt het voor alle betrokken partijen aantrekkelijker om milieuvriendelijke en duurzame oplossingen te implementeren.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen