18.4 C
Knokke-Heist

Haven innoveert met wereldprimeur: H2 Dual Fuel containerlift voor duurzame toekomst

ATS en CMB.TECH lanceren de eerste H2 dual fuel containerlift in de Haven Antwerp-Bruges, een belangrijke stap naar de vermindering van broeikasgassen en het bereiken van de klimaatdoelstellingen van 2030 en 2050.

De haven Antwerp-Bruges beleefde afgelopen dagen een wereldprimeur met de lancering van de eerste ‘H2 dual fuel’ containerlift, een innovatieve machine die containers in de haven verplaatst en aangedreven wordt door een mengsel van waterstof en diesel. Dit baanbrekende project is het resultaat van een samenwerking tussen Antwerp Terminal Services (ATS) en het Antwerpse cleantechbedrijf CMB.TECH.

ATS heeft als doel om tegen 2030 hun koolstofuitstoot te halveren ten opzichte van 2019 en zelfs helemaal geen broeikasgassen meer uit te stoten tegen 2050. De nieuwe dual fuel containerlift, die waterstof injecteert in de dieselverbrandingsmotor, speelt een cruciale rol in het bereiken van deze doelstellingen.

CMB.TECH is gespecialiseerd in het ontwikkelen van grote maritieme en industriële toepassingen op basis van waterstof en ammoniak. De dual fuel technologie kan tot wel 70% van het dieselverbruik van nieuwe containerliften vervangen door waterstof. Het uiteindelijke doel is om deze machines 100% door waterstof aan te drijven.

De waterstofopslag voor de containerlift bestaat uit zes Type III 350bar waterstofcilinders, goed voor een totale opslagcapaciteit van 30 kg waterstof. De cilinders kunnen binnen 15 minuten volledig worden gevuld. Mocht waterstof om welke reden dan ook niet beschikbaar zijn, kan de containerlift ook op 100% diesel rijden.

Na een ontwerp- en ontwikkelingsfase van 24 maanden zal de prestatie van de dual fuel containerlift in de praktijk getest worden op de Noordzee Terminal van PSAA. Deze volgende fase wordt ondersteund door het EU-gefinancierde project PIONEERS, gecoördineerd door de Port of Antwerp-Bruges.

De haven van Antwerpen wordt gezien als een hotspot voor waterstoftechnologie, waar de dual fuel-technologie het juiste evenwicht kan bieden tussen het verlagen van de uitstoot en het behoud van operationele prestaties. Bovendien is deze technologie robuust en kostenefficiënt.

De tests met de eerste prototypes van de dual fuel waterstof containerlift maken deel uit van het Green Straddle Carrier (Containerlift) Programma. Terminaloperatoren evalueren vier technologische oplossingen om de koolstofuitstoot van deze machines aanzienlijk te verminderen: waterstof, biobrandstof, hybride batterijen/diesel en volledige elektrificatie.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen