4.2 C
Knokke-Heist
maandag, januari 17, 2022
your alt tag'

Haven van Zeebrugge huldigt groot nieuw onshore windpark in

Op de terreinen van de overslagbedrijven C.RO Ports en Wallenius Wilhelmsen Solutions in de haven van Zeebrugge zijn vijf nieuwe windturbines in gebruik genomen. De inhuldiging zou gebeuren in aanwezigheid van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir, maar deze was ter laatste ure verontschuldigd. De ontwikkeling van het windpark past in de ‘clean port strategie’ van de haven van Zeebrugge en gebeurde door groene stroomproducent Eneco. “Dit is een heel mooi project: groot naar Vlaamse normen en gelegen in havengebied, waar de Vlaamse overheid inzake windenergie prioritair op wil inzetten”, zegt Tine Deheegher, manager bij Eneco Wind België. 

Het nieuwe windpark in de haven van Zeebrugge bestaat uit 5 windturbines van elk 150 meter hoog. Ze staan op de terminals van C.RO Ports en Wallenius Wilhelmsen Solutions en hebben een gecombineerd vermogen van 18MW. Elk jaar zullen ze ongeveer 50 GWh groene stroom produceren; vergelijkbaar met het gemiddelde jaarlijks verbruik van ongeveer 14.300 gezinnen. Een deel van de productie zal lokaal verbruikt worden op de terminals. De rest wordt op het net gezet en dient om onze klanten te verduurzamen.

De vergunning van dit windpark werd aangevraagd midden 2018. Vandaag, drie jaar later, zijn de 5 turbines operationeel. En dat is verbazend snel gezien de lange levertijd voor turbines door corona. De meeste windprojecten op land hebben doorgaans een veel langere doorlooptijd. Hier waren echter geen bezwaren tegen het project waardoor Eneco snel een vergunning op zak had. Eneco is tevreden dat het mocht meehelpen aan de bouw van het tweede grootste onshore windpark dat dit jaar wordt ingehuldigd.

“We hadden al de nodige ervaring en expertise opgebouwd met de bouw van windturbines in de haven van Zeebrugge. We kenden dus alle betrokkenen. Het vergunningstraject voor deze 5 turbines verliep zeer vlot. Een haven is dan ook een ideale locatie voor windturbines. De groene stroom die opgewekt wordt, zal deels hier op de terminal gebruikt worden. De rest gaat op het net en stelt ons in staat om onze klanten verder te helpen in de energietransitie naar 100% hernieuwbare en lokaal opgewekte stroom. In het kader van het One Planet plan is onze doelstelling een klimaatneutraal bedrijf te zijn tegen 2035”, zegt Tine Deheegher, manager Eneco Wind België. “Daarom is het belangrijk dat we blijven investeren in hernieuwbare productiebronnen.

Investering van 20 miljoen

De gezamenlijke investering voor dit windpark bedraagt zo’n 20 miljoen euro. Voor de overslagbedrijven CR.O Ports en Wallenius Wilhelmsen Solutions is de keuze maken voor groene energie een logische keuze.

Bij CLdN/C.RO Ports proberen we al jaren om hernieuwbare energieprojecten te ontwikkelen en zo onze ecologische voetafdruk verder te reduceren. Het is een logische, maar vooral bewuste keuze, aangezien we in onze ro-ro havens zowel over de ruimte als een gunstig windklimaat beschikken. Het vervoer van vracht met ro-ro schepen stoot vandaag al minder CO2 uit (per vervoerde ton) dan transport over de weg of per spoor. Door onze terminals van groene, lokaal geproduceerde stroom te voorzien en deze te gebruiken om zowel de elektrische wagens van onze klanten, onze eigen elektrische terminalvoertuigen en in de toekomst mogelijk de batterijen op onze schepen op te laden, doen we een extra inspanning om de uitstoot van broeikasgassen tot een minimum te beperken. Met de bouw van windturbines in Zeebrugge en binnenkort ook vijf turbines op onze terminal in Vlissingen (NL), tonen we onze ambitie om een leidende rol te blijven spelen als klimaatbewuste ro-ro en terminaloperator”, zegt Florent Maes, CEO van CR.O Ports.

Als bedrijf draag je een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Met windturbines kan je op een relatief eenvoudige manier groene stroom maken. We zijn verheugd dat we kunnen bijdragen aan deze uitbreiding van de ontwikkeling van groene energie in de haven voor onze regio. Wallenius Wilhelmsen ontwikkelt verschillende innovaties rond groene energie. Het meest in het oog springende initiatief wordt de bouw van een ro-ro zeilschip”, reageert Emmanuel Van Damme, General Manager terminal Wallenius Wilhelmsen Solutions.

Ook de haven van Zeebrugge wil een voortrekkersrol blijven spelen in de energietransitie. De haven werkt trouwens mee aan verschillende projecten in dat kader, zoals onder meer de voorbereiding van de productie en de import van groene waterstof, en de verdere uitrol van walstroom. Maar ook windparken passen in dat beleid.

Met deze 5 windturbines erbij, klimt de totale productiecapaciteit in onze haven naar een kleine 200MW”, zegt Tom Hautekiet, CEO Port of Zeebrugge. “Maar daar stopt het uiteraard niet. Ook de volgende jaren gaan we de bouw van windparken verder faciliteren. In de voorhaven is het potentieel bijvoorbeeld nog erg groot. We doen daarnaast ook nog heel veel andere inspanningen om de haven verder te verduurzamen. Dat hebben we vastgelegd in onze ‘clean port’ strategie, en recent vertaald in concrete actieplannen op basis van een uitgebreide haalbaarheidsstudie.

108 MW extra onshore windcapaciteit in 2021: weer op pre-corona niveau

Met de ingebruikname van dit windpark van Eneco in de haven van Zeebrugge wordt dit jaar de kaap van 108 MW bijgeplaatste onshore windcapaciteit bereikt. We zitten daarmee terug op het niveau van het pre-coronajaar 2018. Toen werd er voor 101 MW windcapaciteit bijgeplaatst. In 2019 en 2020 was er een forse terugval. De Vlaamse regering mikt in het Vlaamse Energie- en Klimaatplan voor de periode 2021-2030 jaarlijks op een totaal bijkomend vermogen van 108 MW. Het windpark van Eneco in de haven van Zeebrugge draagt met zijn vermogen van 18MW dus aanzienlijk bij tot het behalen van die doelstelling.

TEKST: F. Neyts

Ook dit moet je even lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Hier praat men over