18.9 C
Knokke-Heist

Haven Zeebrugge tegen opvang vluchtelingen op pontonboten

Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) is tegen het voorstel van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (CD&V) om Oekraïense vluchtelingen op te vangen op pontonboten in de haven van Antwerpen, gezien de gevaren van de nabijgelegen Seveso-bedrijven. Brugse burgemeester Dirk De Fauw is het hiermee eens en wijst erop dat er geen plaats is voor een vluchtelingenponton in hun haven. Ondertussen heeft De Moor alle havens uitgenodigd voor overleg om te zoeken naar mogelijke locaties voor pontons.

Hoewel er al een vluchtelingenponton bestaat in de haven van Gent, zijn er momenteel geen geschikte locaties in andere havens. Fedasil onderhandelt momenteel met rederijen om meer pontons te kunnen aanmeren, maar het vinden van een geschikte locatie blijft een uitdaging.

Nicole De Moor is op zoek naar oplossingen voor het grote tekort aan opvangplaatsen en heeft vorig jaar 14 opvangcentra geopend, maar is ook op zoek naar alternatieve oplossingen zoals pontons. Ze werkt ook aan structurele maatregelen om mensen sneller uit opvangcentra te laten vertrekken.

De Antwerpse burgemeester De Wever benadrukt dat de stad al dubbel zoveel Oekraïense vluchtelingen opvangt in vergelijking met Gent en dat er in mei een opvangcentrum zal openen voor 180 Oekraïense vluchtelingen in Borgerhout. Ondertussen moet een opvangcentrum in Deurne plaatsmaken voor een projectontwikkelaar.

De Moor heeft benadrukt dat er nog geen beslissingen zijn genomen en dat er overleg zal plaatsvinden met de havenbazen om tot een oplossing te komen. In de Gentse haven worden momenteel ruim 200 asielzoekers opgevangen op een pontonboot.

Uw reacties zijn steeds welkom via de sociale media knoppen hieronder

Ook dit moet je even lezen