maandag, augustus 15, 2022
24 C
Knokke-Heist

Heb jij al een waterton?

Bij nieuwbouw of herbouw van eengezinswoningen en andere gebouwen groter dan 100 vierkante meter is de plaatsing van een of meer hemelwaterputten verplicht. Er zijn echter ook situaties waarbij deze verordening niet van toepassing is of dat het gewoon technisch niet mogelijk is om een hemelwaterput van 5000 liter te plaatsen. Daarom heeft het gemeentebestuur van Knokke-Heist een subsidieregeling uitgewerkt om de aankoop van regentonnen te stimuleren en dus het gebruik van regenwater te bevorderen. 

Nog altijd 4% van het leidingwater gebruikt voor planten en tuin 

Uit data van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) blijkt dat een gezin gemiddeld per jaar 71 m³ leidingwater per jaar verbruikt of 84 liter per persoon per dag. In Knokke-Heist varieert het gemiddeld jaarlijks verbruik van 40 liter bij alleenstaanden tot meer dan 140 liter bij gezinnen met 5 personen. Ongeveer 4% van het leidingwater wordt aangewend voor planten en de tuin. 

Minder verbruik van leidingwater en minder kans op wateroverlast 

Door de bevolking financieel te stimuleren om regenwater op te vangen via een ton, wordt er minder leidingwater gebruikt en moet er minder grondwater opgepompt worden. Het opvangen van regenwater zorgt er ook voor dat er minder kans bestaat op wateroverlast in periodes van overvloedige regenval. Het subsidiereglement en het aanvraagformulier vind je op de gemeentelijke website of kan je verkrijgen bij de dienst Milieu, Natuur & Landbouw in het stadhuis op het Alfred Verweeplein 1.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen