13 C
Knokke-Heist
zaterdag, september 18, 2021
spot_img

Heel wat beperkingen verdwijnen

Het Overlegcomité heeft beslist om heel wat beperkingen op te heffen, hieronder een overzicht:

Vanaf 1 september:

  • Alle beperkingen in de horeca vallen weg. Je moet alleen nog een mondmasker ophouden als je rondloopt en je mag nog niet dansen.
  • Ook in de nachtwinkels zijn er geen regels meer.
  • Op trouwfeesten mag je opnieuw dansen. Ook de regels voor begrafenissen, communies en clubs vallen weg.
  • Thuis mag je opnieuw zoveel mensen ontvangen als je wil.
  • Bij evenementen van 200 bezoekers binnen of 400 buiten zijn er geen beperkingen meer. Mensen moeten dus geen mondmasker meer dragen of afstand houden. Lokale autoriteiten kunnen zelf wel nog kunnen beslissen om strengere maatregelen op te leggen. Bij evenementen met meer bezoekers kan het Covid Safe Ticket gebruikt worden, zodat het evenement mag doorgaan zonder beperkingen.
  • In Vlaanderen wordt thuiswerk niet langer aanbevolen, al wordt er aan de bedrijven wel gevraagd om een thuiswerkplan uit te werken.
  • Wie terugkeert uit een rode zone en niet volledig gevaccineerd is (en dus geen vaccinatiecertificaat kan voorleggen), moest zich tot nu toe op dag 1 of 2 laten testen en tot aan het resultaat in quarantaine. Daar komt nu een verplichte test op dag 7 bij. Quarantaine tussen de twee testmomenten hoeft niet.

Vanaf 1 oktober:

  • De discotheken mogen opnieuw opengaan.
  • Op café mag je opnieuw dansen.
  • De bezoekersaantallen bij evenementen worden opgetrokken. Zo gelden er geen beperkingen meer voor evenementen met 500 bezoekers binnen en 750 bezoekers buiten.

Let wel: gewesten mogen altijd strenger optreden. Zo heeft Brussel al laten weten dat het nog zeker een maand lang geen versoepelingen zal toestaan, omdat de epidemiologische situatie in de hoofdstad dat niet toelaat. De regels in de Brusselse horeca zullen dus nog niet versoepelen en wellicht gaan de discotheken op 1 oktober ook nog niet open.

Er komen ook extra inspanningen om de vaccinatiegraad op te krikken in Brussel en alle gemeenten waar er nog geen 70 % van de hele bevolking gevaccineerd is. Daar komen sensibiliseringscampagnes, bijvoorbeeld door van deur tot deur te gaan om mensen te informeren en te overtuigen om zich te laten vaccineren.

Er komt nog een belangrijke stap: in de zorg zal iedereen zich moeten laten vaccineren. ” Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) moet nu bekijken onder welke voorwaarden dat moet gebeuren.

Lees ook deze artikels

- Advertisement -

Kneistikrant gebruikt cookies. Als je verder kijkt aanvaard je dus ook onze cookies!