zaterdag, juli 2, 2022
12.7 C
Knokke-Heist

Helmut Newton Legacy tot 25/9 in de Ravelingen

Gisteren opende burgemeester Piet De Groote de fototentoonstelling Helmut Newton Legacy in de Ravelingen in Heist. “Het organisatiebureau Exposure is erin geslaagd om deze strakke betonnen constructie binnenin om te toveren tot een verrassende gestileerde expositieruimte waarin het oeuvre van Helmut Newton een nieuwe dimensie toevoegt aan de architecturale omgeving.   Dit bewijst de polyvalentie van het cultuurcentrum Ravelingen dat het niveau van louter fuifzaal ruimschoots overschrijdt” aldus onze burgervader.  

Krachtige beelden van de fifties naar de nineties 

Vanaf vrijdag 10 juni opent de expo zijn deuren voor het brede publiek. Je beleeft er een unieke wandeling van de fifties naar de nineties, met verrassende, soms provocatieve maar altijd krachtige beelden van de legendarische topfotograaf Helmut Newton. Foto’s vol Hollywood-glamour maar nooit oppervlakkig: dat is de bijzondere stijl en verbeelding van deze wereldvermaarde modefotograaf. Ontdek bovendien zijn nooit eerder getoond werk. De ideale cultuuruitstap aan zee voor deze zomer! Voor een bezoek aan de tentoonstelling heb je een ticket nodig dat je vooraf online kunt kopen.  

Helmut Newton, een pionier in fotografie 

Het verhaal van Helmut Newton (1920 – 2004) bestrijkt vijf decennia fotografie van een pionier in de 20e eeuw. Als jongeman leert hij de stiel bij Yva, een gerenommeerde modefotografe in Berlijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontvlucht hij zijn thuisstad. Na omzwervingen via Italië en Singapore belandt hij in Australië, waar hij een kleine fotostudio start. 

Modemagazines Vogue en Elle merken hem op en zo belandt hij in het Parijs van de sixties en seventies. Al vroeg in zijn carrière vindt hij creatieve ontwerpers en uitgevers die geloven in zijn apart perspectief. Zijn foto’s in populaire modeboekjes focussen niet alleen op de kledij, maar geven ook intrigerende associaties mee. Zijn kunde en kunst bereiken via deze magazines een miljoenenpubliek. 

Het mondaine Monte Carlo wordt zijn tweede uitvalsbasis in de jaren ‘80. Hij reist van daaruit de wereld rond voor shoots rond beroemde acteurs, modellen en merken zoals Chanel, Thierry Mugler, Yves Saint Laurent en Swarovski. Hij wordt zo vanaf de jaren ‘90 – de zeventig voorbij – één van de eerste modefotografen wiens artistieke talent te zien is in galerijen, musea en fotoboeken. 

Legacy, dé foto-expo met Helmut Newtons erfenis 

In 2020 zou Helmut Newton 100 jaar zijn geworden. Dankzij de Helmut Newton Foundation startte zijn grootste retrospectieve tentoonstelling toen aan een wereldreis. Knokke-Heist is na Berlijn de tweede stop van de foto-expo Legacy, je enige kans in de Benelux. Beleef meer dan 300 iconische foto’s uit zijn enorme oeuvre. Want er zit een dubbele laag in elke shoot. Soms ga je die zoeken in het surrealisme, soms in de film, soms in zijn visie op de vrouwelijke kracht. Hij wilde liefst de studio uit, naar publieke plekken. Om daar te spelen met de grens tussen naturel en enscenering. 

Als Newton in een foto vrouwelijkheid of glamour verbeeldt, daagt hij je uit, doet hij je nadenken, verrast hij je. Geen enkel beeld is gratuit: oordeel niet te snel over de naaktfoto’s met je bril van vandaag. Vrouwen waren zijn leermeester, zijn sparring partner, zijn muze. Subtiele details doen je uitzoomen. Legacy is een wandeling doorheen de tijd, langsheen de positie en kracht van vrouwen en media. 

De foto’s van Helmut Newton passen niet in één hokje: tussen elegantie en voyeurisme, tussen conventies en taboes, tussen banaal en scherp. Newton duwt tegen grenzen, gaat erover, draait zich om. Een niét te missen expo, in het architecturale decor van het nieuwe Ravelingengebouw in Knokke-Heist. 

EXPO/SURE, de expert in fototentoonstellingen 

EXPO/SURE organiseert unieke fototentoonstellingen op bijzondere locaties, toegankelijk voor een breed publiek. Want fotografie geeft perspectief aan mensen en hun samenleving. Het creatieve management achter de initiatieven van EXPO/SURE komt van Kaat Celis. Na haar opleiding fotografie bouwde ze meer dan 20 jaar ervaring op in producties die fotografie tot bij de mensen brengen. Want dat is haar missie. Eerder was Kaat Celis al hoofd fotoredactie, organisator, jurylid en curator bij DPG Media (Het Laatste Nieuws, Goedele magazine, De Morgen), AntwerpPhoto Festival, World Press Photo, Bozar, Red Star Line Museum, MAS, Toneelhuis, C-Mine … Samen met Dimitri Heirbaut vormt ze het statief onder EXPO/SURE. Hij is de financiële en zakelijke expert van het duo, met een passie voor hedendaagse fotografie. Voor deze fototentoonstelling Legacy van Helmut Newton werkt EXPO/SURE samen met de Helmut Newton Foundation en de gemeente Knokke-Heist. 

Legacy, nu te bekijken in Ravelingen – Koudekerkelaan 33 in Knokke-Heist van 10 juni tot 25 september ‘22. 

Ticketprijzen 

Online boeken = korting! 

  • Standaard ticket: €14,95 online/€16 aan de kassa 
  • Ticket min -26jaar: €9,95 online/€11 aan de kassa 
  • Groep vanaf 10 personen: €11,95 euro online/ €13 aan de kassa 
  • Gezinsticket (2 volwassenen + 2 kinderen): €48,95 online/ €50 aan de kassa 
    + 0,89 euro reserveringskost, voor alle online bestelde tickets samen 
  •  

Goed om weten 

Graag een rondleiding? Een gids neemt je groep mee doorheen Helmut Newtons Legacy van de fifties naar de nineties, in ongeveer 90 minuten. Een gegidste rondleiding kost 90 euro voor een groep van maximum 20 volwassenen.Boek hier de gids 

Bookshop en café: ook zonder ticket toegankelijk. 
Snuister door de fotoboeken in de bookshop. Wie weet vind je een leuk cadeau (voor jezelf). Liever iets drinken of een snackje voor de kleine honger? In het tijdelijke café met zonnig terras is iedereen van harte welkom. 

Elke dag open van 10 – 18 uur, laatste ticketverkoop om 17 uur.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen