7.8 C
Knokke-Heist

Buurtvergadering na problemen bij de bouw van Hoost

Met zijn 14 verdiepingen wordt Hoost met het nieuwe stadhuis in onze deelgemeente een echte landmark voor Knokke-Heist. Zowat iedereen blijkt er een mening over te hebben en maar goed ook.  

De architecten Jakob + MacFarlane wilden het niet laten aanvoelen als een grote woontoren: “Als je naar Hoost kijkt, dan zie je het niet als een gebouw, maar meer als een verzameling van kleinere onderdelen. Wat ze eigenlijk wilden zeggen, is dat mensen niet beheerst worden door het gebouw. Ze zijn er deel van. En dat is wat Hoost is: een groot huis dat bestaat uit vele kleinere gebouwtjes.”

Maar ook de gebouwen er rond zijn en blijven belangrijk. Het zit de aannemer en de buurtbewoners niet mee. Want door de diepe graaf- en grondwerken liepen verschillende buurtwoningen ernstige schade op (scheuren & barsten in muren, barsten van vloervoegen, vloeren komen omhoog…).

Het is blijkbaar ook geen sinecure om het grondwater te houden waar het moet waardoor er de afgelopen weken problemen waren met de bouwput en een aantal verzakkingen. Dit zorgt niet alleen voor onrust in de buurt. Maar een aantal woningen liepen ook al schade op. Artes de betrokken aannemer beschikt over een aansprakelijkheidsdekking voor schade aan derden bij het bouwen. Artes Depret staat trouwens in voor de volledige aanpak van het gebouw & de omgevingsaanleg op en rond het plein. Waardoor de schade vlot in kaart kan worden gebracht.

Mensen die schade ondervinden kunnen het best individueel of in groep hun verzekeraar aanspreken.

Intussen nodigde het Gemeentebedrijf AGSO, de mede-bouwheer van het gebouw ook alle bewoners uit voor een info en overlegmoment. Deze gaat door op donderdag 13 oktober om 19 uur. Buurtbewoners zijn welkom bij het AGSO bedrijvencentrum op ’t Walletje 104.

8 REACTIES

 1. Tegenwoordig bouwt men bijna overal met een kelderverdieping of zelfs twee ! . Garages zijn immers geld waard.
  Gevolg nevenliggende gebouwen zonder diepe funderingen lijden schade .
  Een aannemer is daarvoor verzekerd
  Artes Caaap Hoost enz kunnen zich niet permitteren om dat zo maar te laten
  Waarop wacht de burgemeester om de omwonenden te informeren ??
  Naast het wegschenken van het gemeentelijk onderwijs moet er toch nog wat tijd over zijn voor andere zaken !?

 2. Dat project neemt blijkbaar enorm veel tijd in beslag. Het gaat niet vooruit. Na meer dan 1 jaar is zelfs de vloerplaat van de ondergrondse garages nog niet gegoten ! Niet verwonderlijk dat zo’ n lange tijd de grondwaterspiegel verlagen schade veroorzaakt in de omgeving.

 3. Het opgepompte grondwater werd rechtstreeks in de riolen gepompt. Waarom werd dit water niet verder in de grond geïnfiltreerd? Enkele jaren terug zag je dit op vele bouwwerven gebeuren. Is dit nu iet meer nodig?
  De schade herstellen zal nooit helemaal lukken. Een gescheurde kelder krijg je nooit meer volledig dicht. Gaan de slachtoffers dan gratis energie ontvangen voor een frigo te laten draaien om hun etenswaren te koelen die vroeger in de kelder konden liggen?
  Ik denk ook niet de verzekeringsmaatschappijen nu direct met geld over de brug zullen komen. Meestal is het zo dat ze tot het uiterste gaan om niet zelf te moeten uitkeren en de schuldige elders te vinden.

 4. Onrust bij de bewoners, waar bewoners enkel tijdens gewoonlijke werkuren individueel door de aannemer te woord worden gestaan. Een algemeen informatiemoment voor buurtbewoners is volledig uit de boze. De schade blijft oplopen waar mensen moeten slapen in gestutte woningen tot zelf onbewoonbaar verklaarde woonst. Vandaag worden gasleidingen gecontroleerd, dit pas na het springen van de waterleiding die eerder ook al gecontroleerd werd. De vraag rijst of de veiligheid van de burgers wel nog op de eerste plaats komt. Niet te vergeten dat ook een school in de nabije omgeving is gelegen.
  Mensen staan machteloos en door het stilzwijgen wordt soelaas gezocht op sociale media. Waar is een burgemeester, een verkozen representant, die er zou moeten zijn voor zijn inwoners. Voor bewoners is het afwachten tot het letterlijk de spuigaten uitloopt en zelf dit scenario bleek gisteren onvoldoende om gehoor te krijgen.

 5. heb zelfde meegemaakt met bouw in lippenslaan…barst in muur van 2/3 cm ….na 5 jaar steeds niets ze gaan van de enen expert naar de andere en maken je het beu door de kosten optejagen …heb alles verkocht dus zij hebben gewonnen want de koper heeft proces onmiddellijk gestopt en zelfs een hoogbouw gezet ..advocaten helpen je weinig want het gaat niet vooruit en zij vragen maar erelonen!!

 6. Er is reeds schade aan omliggende woningen maar daar de werken nog een viertal jaar in beslag zullen nemen is de miserie nog niet voorbij. Ook al is Artes goed verzekerd, als je muren kraken en de vloeren naar boven komen door verzakkingen en opstuwingen is dat zeker geen pretje. De grote vragen zijn wat je moet doen met een ingezakte vloer en hoe je moet wonen rekening houdend met het feit dat het einde van de lijdensweg nog niet voorbij is en ook “wanneer komt alles weer in orde?”. Hopelijk zullen de plafonds van de garages bestand zijn tegen de “marktkraampjes” of eerder vrachtwagens van dertig ton en meer. De plafonds van de garages onder de “Kinkhoorn” waar nochtans geen vrachtwagens over rijden heeft men destijds ook moeten verstevigen daar ze niet stevig genoeg waren.

 7. Heb die ‘container’ toren nooit als een verrijking beleefd/gezien, die naam “landmark” is toch volgens mijn mening geen pluspunt.
  Nu kon elkeen weten dat dergelijke diepbouw op die plaats problemen zou meebrengen, je moest daar zeker geen bouwmeester voor zijn… de schade veroorzaakt zal nooit kunnen vergoed worden, ‘k spreek nog niet over schade die op latere tijd zal bovenkomen.

  • Dat het er dik inzet dat je jaren later nog voor “schadelijke” verrassingen komt te staan is zeker mogelijk. Of het verrijking zal worden betwijfel ik ook maar dat zal de tijd uitwijzen. Hopelijk neemt die toren niet zo goed of alle zonlicht van de bewoners rond de markt weg en dan vooral als de zon laag staat in de winter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ook dit moet je even lezen